Confidenţialitate

Timișoara: Nu mai poate fi evaluată afectarea pulmonară a bolnavilor COVID de la Victor Babeș. Tomograful nu mai funcționează

Situație gravă la cel mai mare spital Covid din Timișoara, Victor Babeș. Computerul tomograf nu mai este funcțional, ceea ce înseamnă că nu mai poate fi evaluată afectarea pulmonară a pacienților cu Sars-Cov-2. Acum, pacienții vor fi transferați către alte spitale din oraș, ceea ce ar putea duce la blocarea activității acestora.

Medicii de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara au atras atenția încă din luna ianuarie că, din cauza volumului foarte mare de investigații imagistice zilnice, există posibilitatea ca CT-ul să cedeze și au cerut ajutorul autorităților locale pentru achiziția unui nou aparat.

Computerului tomograf de la unitatea sanitară intrată în urmă cu mai bine de un an în lupta împotriva coronavirusului a realizat în ultimele 6 luni aproape 10.000 de investigații imagistice, de 1.000 de ori mai multe decât în 2019.

Practic, pe baza rezultatelor scanărilor CT sunt evaluate leziunile pulmonare de COVID-19 și se poate stabili “încadrarea în boală”, adică se poate observa cât este de puternică afectarea pulmonară a pacientului.

Specialiștii Spitalului Victor Babeș spun că tubul de raze s-a consumat din cauza folosirii continue, timp de 12 ore pe zi. Fără această componentă esențială, aparatul nu poate funcționa.

Iar înlocuirea ei poate dura chiar și o săptămână, timp în care sute de pacienți, ce erau aduși pentru triaj în unitatea sanitară, vor trebui transferați către serviciul de urgență al Spitalului Județean sau al Spitalului Municipal, unde există asemenea aparate de investigații imagistice.

Medicilor le este teamă că, din cauza numărului mare de pacienți, Unitațile de Primire a Urgențelor din cele două spitale și-ar putea bloca activitatea.

Joi, conducerea Spitalului Victor Babeș a trimis un memoriu Primăriei Timișoara, dar și Direcției de Sănătate Publică, solicitând achiziția unui nou computer tomograf.

Foto: Facebook/Spitalul Victor Babes Timisoara