Confidenţialitate

Timișoara: Tânăr medic rezident, găsit mort în locuință la scurt timp după ce ieșise din tură

Un medic rezident de 28 de ani din Timișoara a fost găsit mort noaptea trecută. Acesta lucra la secția ATI a Spitalului Județean după ce a lucrat o lungă perioadă și în prima linie de luptă cu pandemia. Polițiștii au deschis dosar penal pentru moarte suspectă și nu exclud ca acesta să-și fi pus capăt zilelor. Colegii lui nu exclud ca medicul să fi cedat din cauza epuizării.

Doctorul lucra pe Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara și ieșise din tura de noapte. Duminică seara, puțin după ora 22.00, mama sa l-a găsit prabușit la pământ în locuință și a sunat la 112.

Din pacate, medicii de pe ambulanță ajunși la fața locului n-au mai putut face nimic pentru el. Colegii lui de la Spitalul Județean  sunt în stare de șoc. Ei spun că medicul a lucrat o bună perioadă de timp în zona Covid, dar în ultimele zile se transferase în secția de ATI.

Managerul Spitalului Județean nu exclude ca epuizarea să își fi spus cuvântul, dar ancheta poliției urmează să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat. Polițiștii spun că în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Decesul medicului rezident de la Timișoara survine în ziua în care Spitalul De Boli Infecțioase Victor Babeș a publicat rezultatele evaluării stadiului de epuizare în rândul cadrelor medicale.

Peste 56% din personalul medical care a răspuns evaluării au un grad ridicat sau mediu de burnout. Peste 64% spun că nu au niciodată timp pentru ei iar pentru 34% anxietatea a crescut în ultimul an.

“Studiul a arătat ceea ce, din păcate, am banuit în momentul în care, împreună cu colegii mei, am decis să realizăm acest proiect, unic de altfel în România. Un grad ridicat de epuizare profesională, dar și personală. Ceea ce lasă urme adânci. Noi nu am putut să ne luăm prea multe zile libere în ultimul an, pentru că era nevoie de fiecare dintre noi. Cum să fi plecat când secțiile erau pline, când oamenii erau în suferință? Ne-a marcat fiecare etapă a acestei pandemii. Nu mai vorbim de gradul ridicat de afectare a calității vieții care, însă, nu este doar în spital, ci fiecare dintre noi îl simte. Studiul va fi transmis Ministerului Sănătății și sunt convins că poate fi aplicat la orice altă unitate sanitară aflată în lupta anti COVID. De altfel, mai mulți colegi din țară ne-au cerut ajutorul și le vom pune la dispoziție studiul, dar și chestionarele, pentru a putea să realizeze și ei o analiză a stării de epuizare”, spune prof. dr. Cristian Oancea, manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” Timișoara.