Confidenţialitate

TIMIȘOARA: Dosarul dezinsecției care a ucis doi copii și o mamă, pe masa judecătorilor

Procurorii au finalizat ancheta în cazul dezinfecției care a ucis, în noiembrie 2019, o tânără mamă și doi copii într-un bloc din Timişoara.

Dosarul a fost depus pe masa judecătorilor.

Patronul firmei care a efectuat operațiunea este acuzat de trafic de produse sau substanţe toxice în formă continuată, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Sorin Ioan Buţă se află în arest la domiciliu.

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în datele de 15.11.2019, 16.11.2019 şi 18.11.2019, inculpatul B.I.S., în calitate de administrator al firmei S.C. B.D. S.R.L. având ca obiect de activitate prestarea serviciilor de dezinsecţie, dezinfecţie şi deratizare, a efectuat activităţi de dezinsecţie la trei imobile din municipiul Timişoara, pe str. Mioriţa şi pe str. Alexandru Vaida – Voievod, ocazie cu care a folosit fără drept insecticidul Delicia – Gastoxin, sub formă de tablete, produs omologat în România de Ministerul Agriculturii ca produs de protecţie a plantelor, conţinând o substanţă foarte toxică, respectiv fosfura de aluminiu (concentraţie 56%), fără a deţine autorizaţie de utilizare eliberată de către Autoritatea Naţională Fitosanitară. În urma acestor activităţi, gazul toxic emanat de insecticid în contactul cu aerul, respectiv fosfina, s-ar fi răspândit prin găurile din pereţii blocului, existente în zona ţevilor de instalaţie termică şi de apă, până în interiorul apartamentelor locuite din imobilul situat pe str. Mioriţa nr.8 din Timişoara, în locuinţe alăturate celor în care s-a folosit produsul toxic, unde ar fi fost inhalat de către locatarii de la apartamentele nr.193 şi nr.195, conducând la decesul a doi minori şi a mamei unuia dintre aceştia”, susține Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Alţi trei minori au avut nevoie de îngrijiri medicale.

”Totodată, urmare a dezinsecţiei din data de 15.11.2019 de la imobilul situat pe str.Mioriţa nr.8 din Timişoara, ce ar fi fost efectuată de către inculpatul B.I.S. prin folosirea fără drept a insecticidului toxic ”Delicia – Gastoxin” care conţine fosfură de aluminiu, a fost afectată starea de sănătate a trei minori care locuiesc în apartamentele de la nr.159 şi nr.200, alăturate celor în care s-a folosit produsul toxic, ca urmare a expunerii minorilor la gazul toxic (fosfina) eliberat în aer şi care s-a răspândit inclusiv în apartamentele învecinate prin găurile din pereţi existente în zona ţevilor de instalaţie termică şi de apă, minorii fiind internaţi în zilele următoare la spital cu stări de vomă şi deshidratare, respectiv, după caz, cu hiperpotasemie tranzitorie, acidoză metabolică tranzitorie, hipopotasemie şi rabdomioliză, necesitând pentru vindecare şapte, respectiv opt zile de îngrijiri medicale”, se adaugă în comunicat.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Timişoara.