Confidenţialitate

TIMIȘOARA: Clinica de mari arşi devine funcţională

La mai bine de trei ani de când au început lucrările, cea mai mare clinică de mari arşi din România devine funcţională.

Parţial, însă. Din cele 5 boxe, câte sunt amenajate, doar 3 sunt sunt funcţionale. Celelalte 2 – promit guvernanţii – vor putea fi date în folosinţă în câteva săptămâni.

La 5 milioane de euro se ridică investiţia pentru construirea şi dotarea clinicii de mari arşi din Timişoara.

Banii provin de la Consiliul Judeţean Timiş – care s-a ocupat de amenajarea clinicii, şi de la Banca Mondială, prin Ministerul Sănătăţii, care a adus echipamentele necesare tratamentelor.

Cele 5 boxe special amenajate pentru a primi marii arşi au fost ridicate în cadrul Casei Austria, parte a Spitalului Judetean Timişoara.

Finalizarea lucrărilor de amenajare a avut loc în 2016.

De atunci s-a aşteptat aparatura – transmite corespondentul Europa FM, Dan Turcu.

Licitaţiile pentru dotările secţiei au fost organizate de Ministerul Sănătăţii căruia i-au trebuit mai bine de 3 ani pentru a cumpăra întreaga aparatură medicală.

Până acum, pacienţii cu arsuri pe suprafeţe întinse erau trimişi cel mai des la Bucureşti sau la spitalul AKH din Viena.

Aşa s-a întâmplat în urmă cu câteva luni, când o femeie din Timişoara şi un pompieri din Mehedinţi, rănit în misiune, cu arsuri pe mai bine de 50 la sută din corp, au fost transferaţi în Austria pentru că în clinica de mari arşi din Timişoara nu erau venite echipamentele necesare tratării bolnavilor.

Nici acum nu sunt aduse dotările pentru toate cele 5 boxe, ci doar pentru 3 dintre ele.

În momentul în care toate cele 5 spaţii speciale vor fi gata, clinica de mari arşi va fi cea mai mare din ţară, urmată de cea de la Bucureşti care are doar 4 boxe speciale.

Miercuri, la inaugurare va participa şi ministrul sănătăţii, Sorina Pintea.