Confidenţialitate

Timișoara a ieșit din carantina zonală cu o rată a infectării mai mare decât înainte de instituirea măsurii

După mai bine de 3 săptămâni, Timișoara a ieșit din carantina zonală. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a votat ridicarea restricțiilor. Cu alte cuvinte, pe timp de zi, oamenii nu vor mai avea nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a ieși din case.

Trebuie spus însă că rata de infectare cu Covid, la mia de locuitori, a fost în momentul ridicării carantinei mai mare decât cea din momentul instituirii ei.

30 de voturi pentru ridicarea carantinei, 5 împotrivă și 3 abțineri. Așa s-a votat în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență. Carantinarea zonală s-a ridicat nu doar pentru Timișoara ci și pentru cele 4 comune periurbane și vorbim de Moșnita Nouă, Ghirioda, Giroc și Dumbrăvița.

Vor rămâne însă restricțiile naționale. Trebuie spus că în Timișoara incidența cazurilor la mia de locuitori a fost joi de 7,40,  mai mare decât în momentul instituirii carantinei, în 8 martie, când era de 7, 36.

Specialiștii spun însă că trendul este unul descrescător și de aceea s-a decis ridicarea restricțiilor locale. Terasele s-au deschis joi dimineață și, datorită timpului frumos de afară, oamenii au ieșit la soare. Sălile de sport rămân însă închise întrucât incidența este mai mare de 3,5 la mia de locuitori.

În același timp, programul magazinelor va fi până la ora 18.00, iar carantina de noapte va începe la ora 20.00.

Elevii din ciclul primar și din clasele terminale ar fi putut să se întoarcă joi în bănci, dar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean au stabilit ca aceștia să continue cursurile în varianta online joi și vineri, întrucât de luni sunt în vacanță.