Confidenţialitate

Timiș: Furtuna a lăsat sute de case fără acoperiș

Vijelia s-a abătut aseară asupra Banatului. În doar 20 de minute sute de case din mai multe localități din estul județului Timiș au rămas fără acoperiș. Furtuna a distrus și mai mulți stâlpi de curent și a lăsat localitățile în bezna. Pe autostrada A1, intre Traian Vuia și Lugoj, vântul a rupt parapeții antiorbire pe o porțiune de aproape 5 km și i-a aruncat pe sosea.

Puțin înainte de ora 17:00 cerul s-a întunecat și a început vijelia. Vântul care a suflat în rafală a atins pe alocuri câțiva zeci de kilometri pe oră și a făcut prăpăd. Cea mai afectată comună este Traian Vuia, situată la mai puțin de 20 de kilometri de Lugoj. In 3 dintre satele comunei, la Jupani, Susani și Sudrias, furtuna a distrus acoperișurile a peste 100 de case, a rupt firele de curent și a pus la pământ mai mulți copaci.

 

Oamenii din localitățile afectate spuneau  că nu au mai văzut așa ceva niciodata. In doar câteva minute, vijelia a smuls țiglele de pe acoperișuri. Ba mai mult, câteva locuințe au rămas complet fără acoperișurile de tablă, vântul aruncându-le în curțile vecinilor. In Susani, peste 60 la sută dintre case au fost afectate de furtună. Pe mai multe străzi aproape toate casele au fost descoperite de vânt. Furtuna a pus jos și turla bisericii din satul Jupani. Bucățile de tablă, în cadere,  au distrus și câteva morminte.

 

Mai mulți copaci au fost smulși din rădăcini și au căzut pe case iar vantul a pus la pământ și stâlpii de înaltă tensiune. Zeci de garduri, unele din cărămida au căzut și ele.

 

Și satul Rachita, ce aparține de comuna Dumbrava, a avut de suferit in urma furtunii. 44 de case din localitate au fost afectate de vantul puternic, ce a smuls tigla de pe case si a pus la pământ o mulțime de arbori.

Furtuna a facut prapad si pe autostrada A1. Panourile antiorbire, amplasate pe mijlocul șoselei au fost distruse pe o porțiune de câțiva kilometri și aruncate pe sosea. Sunt câteva sute de asemenea panouri care au fost strânse de echipele de intervenție.

Comitele pentru situații de urgență vor face un bilanț al distrugerilor iar primarii din comunele afectate sunt deciși să ceară ajutorul prefecturilor locale și Guvernului.