Confidenţialitate

TIMIȘ: A fost prins ucigașul polițistului din Recaș | AUDIO & VIDEO

Interlopul Marcel Lepa, care a ucis un polițist, duminică, în orașul timișean Recaș, a fost capturat după aproape două zile de căutări.

Individul se ascundea într-o casă din localitatea Remetea Mare, relatează Dan Turcu, corespondent Europa FM.

În incintă, anchetatorii au descoperit pete de sânge. Marcel Lepa a fost rănit, duminică, în timpul acțiunii eșuate de prindere.

Șeful Poliției Române, Ioan Buda, a ajuns în zonă, luni seara, pentru a coordona operațiunea.

Marcel Lepa, care nu a opus rezistență în momentul prinderii, va fi dus la spital sub escortă, iar mai apoi la audieri la IJP Timiș.

Fugarul avea arma crimei asupra sa.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Agentul Cristian Amariei avea 43 de ani.

Cazul a redeschis dezbaterea despre dotările precare ale polițiștilor din România.

Sindicaliștii i-au reproșat ministrului de Interne că nici până în ziua de azi agenții nu au fost dotați cu vestele antiglonț promise în urmă cu doi ani. În apărarea sa, Carmen Dan a susținut că nu ministrul echipează un polițist atunci când pleacă în misiune.

Pe parcursul zilei de luni, în urma unor apeluri telefonice, mai multe piste au fost verificate de anchetatori, dar care s-au dovedit unele false.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

“În urma activităților informativ operative desfășurate de polițiști, bărbatul care l-a ucis pe polițistul din județul Timis a fost depistat, în această dimineață, pe raza localității Remetea Mare, din județul Timiș. Acesta prezintă plăgi prin împușcare, care datează cel mai probabil de duminică, motiv pentru care s-a solicitat intervenția ambulanței. La momentul localizării și prinderii acestuia, polițiștii nu au făcut uz de armamentul din dotare. Reamintim faptul că, în cursul zilei de 2 iunie a.c., polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Timiș au obținut informații punctuale cu privire la faptul că un urmărit internațional se află într-un imobil din localitatea Izvin, județul Timiș.

În baza informațiilor obținute, polițiștii au demarat activități specifice pentru prinderea numitului Lepa Ionel Marcel, urmărit internațional, în baza unui mandat de executare a pedepsei închisorii emis, la data de 25 aprilie 2018, de Judecătoria Lugoj, fiind condamnat pentru comiterea infracțiunii de tentativă la tâlhărie.

Astfel, polițiștii s-au deplasat la imobilul respectiv, iar una dintre echipele de polițiști a ocolit imobilul, pentru a se asigura că suspectul nu fuge prin partea din spate, moment în care urmăritul a ieșit din casă și a făcut uz de armă, în urma căruia un polițist și-a pierdut viața. Ulterior, suspectul a fugit în curtea altui imobil, unde ar fi amenințat cu arma o persoană, încercând să-i sustragă autoturismul, moment în care un polițist a făcut uz de armă, reușind să-l rănească pe urmărit.

Imediat după producerea evenimentului, de la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române s-au dispus măsuri pentru sprijinirea polițiștilor de la nivelul I.P.J. Timiș, în vederea depistării și reținerii persoanei în cauză. Astfel, au fost trimiși specialiști din cadrul Direcției de Investigații Criminale, de la Institutul Național de Criminalistică și de la Serviciul pentru Intervenții și Acțiuni Speciale.

De asemenea, s-a dispus angrenarea unităților de poliție limitrofe (efective, câini de urmă și nu numai), precum și a altor structuri ale Poliției Române de specialitate (operațiuni speciale, combaterea criminalității organizate etc) Totodată, s-a solicitat și sprijinul structurilor de Poliție de Frontieră și ale Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, s-a solicitat sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., în vederea survolării zonei și sprijinirii echipajelor din teren.

În cauză este întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de omor calificat, în cadrul căruia procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș efectuează cercetări”, potrivit unui comunicat.

 

În vârstă de 47 de ani, Marcel Lepa era urmărit internațional și are un cazier cu zeci de tâlhării, un omor din culpă, fiind eliberat condiționat de trei ori, după cum au aflat jurnaliștii coditianului Libertatea.

Până la prima arestare din 1990, când avea 19 ani, acesta avea deja 23 de furturi la activ. Toate au fost săvârşite noaptea, în timp ce avea cagula trasă pe faţă sau era în grup organizat.

Marcel Lepa a beneficiat de prima sa eliberare condiţionată în 1993. Dar, la scurt timp, a fost prins în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

În 1995, Judecătoria Caransebeş l-a condamnat la 3 ani şi 3 luni de închisoare pentru alte 24 de infracţiuni de furt calificat, fiind arestat în noiembrie 1996, iar în aprilie 1998 Lepa este eliberat condiţionat din nou.

Două luni mai târziu, a ajuns din nou arestat. La 6 octombrie 1999, Tribunalul Timiş îl condamnă la 12 ani şi 6 luni de închisoare. Trei săptămâni mai târziu, Marcel Lepa evada, fiind prins şi reîncarcerat abia după un an în noiembrie 2000.

Tribunalul Alba Iulia face în 2005 socoteala tuturor pedepselor primite de individ şi decide că acesta trebuie să rămână în penitenciar 16 ani. Dar după executarea a unei pătrimi din pedeapsă, în 2012, Lepa obţine, din nou, eliberarea condiţionată şi iese de pe poarta Penitenciarului Aiud.

2 ani mai târziu, încearcă să spagă o casă și taie brațul stâng al fiului proprietarului.

Judecătoria Lugoj îl pedepsește pentru tentativă de tâlhărie la 4 ani şi 8 luni de închisoare.

Marcel Lepa a atacat decizia și ulterior a dispărut. El era dat în urmărire internațională, când a fost încolțit de polițiști. A început să tragă nimerind un poliţist, apoi a fugit câteva sute de metri şi a intrat într-un alt imobil. Acolo ar fi ameninţat locatarii pentru a îi da cheile unei maşini cu care apoi a încercat să fugă.

Unul dintre ofiţerii Serviciului urmăriri a executat trei focuri de armă către maşina în care se afla agresorul, iar acesta a fost rănit, cel mai probabil în zona umărului. Bărbatul a părăsit vehiculul şi a fugit în zona de vegetaţie a localităţii.