Timbrul de mediu ar putea fi înlocuit cu stickere colorate lipite pe parbriz

Taxă auto de intrare în orașe, cu stickere colorate lipite pe parbriz. Este ceea ce pregătește Guvernul în locul timbrului de mediu, scrie Profit.ro citând surse din Ministerul Mediului.

Astfel, proprietarii de mașini vor plăti o taxă diferențiată cA valoare în funcție de gradul de poluare al autoturismului.

Noul sistem prevede introducerea, în locul timbrului de mediu, a unei taxe de intrare în marile orașe, care presupune o plată în funcție de norma de poluare și de combustibil – motorină, benzină sau GPL.

Proprietarii de mașini vor primi un sticker, cu o anumită culoare, pe anumite zone ale unui oraș. Astfel, pentru cA un șofer să poată intra cu o mașină poluantă în centrul orașului, de pildă, va trebui să plătească o anumită taxă și va primi în schimb un sticker cu o culoare care îi va permite accesul – precizează Profit.ro.

Modelul este preluat din Germania, unde pentru mașini este eliberată o vignetă care permite sau nu accesul în orașe, în zone numite “Umwelt”. În prezent, limita de acces este Euro 4, iar mașinile sub acest nivel nu au dreptul să circule pe teritoriul marilor orașe.

Guvernul încearcă astfel să oprească invazia de mașini second-hand după eliminarea timbrului de mediu. Însă, autoritățile estimează că va dura o anumită perioadă până când noul sistem va fi introdus, pentru că este nevoie cA Registrul Auto Român să se doteze cu echipamente eficiente de măsurare a noxelor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare