Timbre Nadia Comăneci, la 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii – FOTO

La 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia o onorează pe campioana Nadia Comăneci și performanța greu de egalat de la Montreal printr-o emisiune specială de mărci poștale.

Aceasta este intitulată sugestiv „Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci„, un proiect prin care toți iubitorii sportului și nu numai, vor retrăi emoția acelei zile olimpice de vară, când un copil a schimbat o lume întreagă.

Emisiunea este disponibilă începând de luni, 18 iulie, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.

După remarcabilul său număr de la Montreal, gimnasta din România a intrat în istorie drept prima sportivă cu un exercițiu perfect, două dintre elemente purtându-i și în prezent numele: „Coborâre Comăneci” și „Salt Comăneci”.

Realizările Nadiei Comăneci i-au adus gimnastei titlul de cel mai bun sportiv român al tuturor timpurilor, fiind înscrisă în International Gymnastics Hall of Fame în anul 1993.

Proiectul filatelic pe care Romfilatelia îl dedică sportivei „absolute” constă într-un timbru și două colițe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roșu, ce ilustrează sugestiv momentul 18 iulie 1976, când gimnasta olimpică a atins perfecțiunea și a dominat prin tehnica sa impecabilă.

Pe manșeta ilustrată a coliței dantelate este figurat pe fundal cuvântul zece în cele șase limbi oficiale ale ONU – engleză, franceză, spaniolă, rusă, arabă, chineză. Imaginea copilei de 14 ani este adusă în prezent prin imaginea actuală a campioanei.

col A

Cele două colițe aduc filateliștilor în dar două premiere – un tiraj simbolic, 2016 exemplare, sugerând marcarea în acest an a celor 40 de ani de la primul 10 olimpic al gimnasticii, cât și două tipuri de hârtie specială (Tullis Russell, Anglia), pe care colițele sunt tipărite și care prezintă elemente de siguranță vizibile cu ochiul liber și respectiv, vizibile doar în lumină ultravioletă.

Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comaneci_The first Olympic 10 in gymnastics, Nadia Comaneci

Emisiunea este completată de un plic prima zi, iar ca forme de machetare au fost folosite coala de 32 de timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă (două modele), colița dantelată și colița nedantelată.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS