Confidenţialitate

Ultima zi a TIFF 2024. Tudor Giurgiu: Mi se pare esențial că a adus filmele unor oameni despre care nu prea s-a vorbit în cinema-ul românesc și care ajung să fie premiate | AUDIO

La Cluj-Napoca se încheie azi Festivalul Internațional de Film Transilvania. Pentru că este zi liberă, organizatorii au pus în programul de astăzi mai multe filme de familie. Prima proiecție a zilei, filmul „Vulpea și iepurele salvează pădurea”, de la ora 10:00, la cinema Victoria. Despre Festivalul ajuns la final ne spune mai multe Viorica Ștefan.

Tudor Giurgiu, președintele festivalului: „TIFF aduce filmele unor oameni despre care nu prea s-a vorbit în cinema-ul românesc”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Aproape 200 de filme au putut fi văzute la TIFF în ultimele zece zile. E vorba atât de scurtmetraje, cât și de lungmetraje din țară, dar și din străinătate.

Anul acesta, s-a pus accent pe regizorii sau actorii aflați la început de drum, spune Tudor Giurgiu, președintele festivalului.

„TIFF aduce filmele unor oameni despre care nu prea s-a vorbit în cinema-ul românesc, filme făcute fără ajutor de la stat și uite, care ajung să fie premiate. Asta mi se pare esențial”, a spus Tudor Giurgiu, președintele Festivalulului Internațional de Film Transilvania.

Într-o librărie din Cluj-Napoca, Mihaela dezbătea cu prietena ei ultimul film văzut.

Merge de obicei la festival, la ediția acesta a văzut, însă, mai puține filme față de anii trecuți, din cauză că a terminat facultatea și s-a angajat.

Mihaela: „Mi s-a părut o ediție mai bună decât anul trecut, mult mai variată. Am fost la mai multe filme indiene, am fost și la ceva film din Georgia și din China”.

Viorica Ștefan: „Care ți-a plăcut cel mai mult?”

Mihaela: „Acesta din China – «Day Tripper» se cheamă. Foarte interesant și amuzant. Și după aceea, filmul acela cu vampir umanist, caut sinucigaș. A fost foarte amuzant”.

Viorica Ștefan: „Pe cel care a câștigat marele trofeu oare l-ai văzut?”

Mihaela: „Da, l-am văzut. De când l-am ales am fost așa: vreau să îl văd, fiindcă mi se pare că are potențial să câștige.  A fost fain ca relație dintre mamă-fiică”.

Sânziana a ales să meargă mai mult la filme cu multă încărcătură emoțională.

Sânziana: „Am văzut niște filme despre sensibilitatea noastră, despre bunătatea noastră. Și românești, și străine”.

Viorica Ștefan: „Ați fost la ce ați vrut dumneavoastră sau la ce s-a nimerit?”

Sânziana: „Nu, am făcut un pic de research înainte. Chiar ne-am uitat la sinopsisuri și am ales. «Warboy», «All of Us Stranger» și «Săptămâna Mare»”.

Filmele care s-au aflat anul acesta în selecția oficială a Festivalului pot fi vizionate în continuare, online, în secțiunea TIFF Unlimited.

De la TIFF pentru Europa FM, Viorica Ștefan.

Sursa foto: Inquam Photos / Simion Sebastian Tătaru

Citește și: Filmul indian “Girls will be Girls” este marele câștigător al Festivalului Internațional de film Transilvania | AUDIO