TIFF Sibiu, între 24 şi 28 iunie

Festivalul Internațional de Film Transilvania  revine la Sibiu, pentru o a 9-a ediție.

În perioada 24 – 28 iunie, peste 40 de filme vor fi proiectate în 8 locuri diferite.

Piața Mare din centrul istoric al oraşului va fi punctul central al evenimentului.

Kurt Cobain: Montage of Heck, primul documentar despre legendarul solist al trupei Nirvana realizat cu cooperarea familiei sale, va deschide seria proiecțiilor pe 24 iunie, de la 22,00.

Câștigătorul premiului Zilelor Filmului Românesc din cadrul TIFF 2015, lungmetrajul Comoara, regizat de Corneliu Porumboiu, va rula pe ecranul gigant din piață în a doua zi de festival.

Vineri, 26 iunie, spectatorii vor putea urmări Trash, al regizorului Stephen Daldry, cunoscut pentru  filme precum Billy Elliot, The Hours sau The Reader.

Unul dintre cele mai populare filme românești ale ultimului an, De ce eu?, va rula sâmbătă seară. La proiecție vor fi prezenți regizorul Tudor Giurgiu și o importantă parte a echipei, actorii Emilian Oprea și Mihai Constantin, dar și producătorul filmului, Oana Giurgiu.

Programul proiecțiilor din Piața Mare se va încheia duminică, 28 iunie, cu spumoasa comedie neagră Povești Trăsnite (Relatos Salvajes), care a deschis ediţia de la Cluj.

Toate proiecțiile din Piața Mare încep la ora 22,00. Intrarea va fi liberă.

Cinefilii vor avea parte de proiecții speciale în locuri neconvenționale.

Un prim eveniment de acest fel va avea loc pe 25 iunie, de la ora 22,00, pe pajiștea de la intrarea în Parcul Sub Arini, când împătimiții sportului rege vor avea ocazia să vadă un documentar despre cel mai bun jucător de fotbal al planetei, Messi. Viața argentinianului Lionel Messi este surprinsă de regizorul Alex de la Iglesia într-un documentar de 93 de minute în care apar mulți fotbaliști importanți în istoria clubului FC Barcelona.

Anul acesta, în premieră, va fi inaugurat un nou spațiu de proiecție la poalele munților Cindrel, în apropierea barajului de la Gura Râului, unde – vineri, 26 iunie, în cea de-a treia zi de festival – va rula comedia Povești trăsnite, de la 21.45. Totodată, începând cu ora 1800, producători locali din Mărginimea Sibiului vor veni cu bunătăți culinare specifice zonei pentru un picnic potrivit unei seri de vineri.Tot pe 26 iunie, de la ora 22,00, scena de pe lacul Muzeului în Aer Liber Astra va fi gazda unei proiecții cu tematică acvatică. Marea Neagră (Black Sea), regizat de Kevin Macdonald, spune povestea unui fost căpitan de submarin, întruchipat de Jude Law, angrenat în căutarea unei comori aflate pe fundul Mării Negre. Filmul va fi proiectat în premieră în România.

Sâmbătă, de la ora 21,30, în Cetatea Cisnădioara, DJ-ul francez Radiomentale va acompania live capodopera Aurora (Sunrise, 1927), în regia lui F.W. Murnau.

La Teatrul Gong vor rula filme precum Despre oameni și oi, câștigătorul Premiului Special al Juriului și Premiului Publicului la TIFF 2015 sau Carmen, regizat de Doru Nițescu.

Pe ecranul Librăriei Habitus vor fi proiectate Beatles, Wild şi  Youtube Bazaar, un documentar de Dan Chișu despre unul dintre primii vloggeri autohtoni, Bahoi.

Tot la Teatrul Gong, sibienii vor putea vedea filmul “Live” și vor putea discuta împreună cu regizorul Vlad Păunescu, actorii Rodica Lazăr și Tudor Chirilă, pe marginea acestei pelicule.

Faust Cafe und Disko, din Piața Mică, va fi locul în care tinerii împătimiți de muzică vor putea urmări producții despre nume legendare care au influențat istoria muzicii.