Confidenţialitate

Tibi Ușeriu, la startul ultramaratonului Tor de Geants: Nimic nu te învață mai multe decât o înfrângere

Ultramaratonistul Tibi Ușeriu se va alinia la startul cursei de anduranță Tor de Geants, după 3 încercări eșuate de a câștiga.

„E o competiție superbă, pe care am ratat-o de 3 ori din diverse motive. Nimic nu te învață mai multe decât o înfrângere. Teoria mea e că mereu trebuie să te întorci la locul traumei pentru a mai încerca o dată. Asta o să fac – o să dau tot ce am mai bun, încercând să frâng blestemul. Va fi frumos, va fi greu, va fi totul la limită. Dar no, ușor poate oricine”, spune sportivul român.

Cursa din Valea Aostei (Italia) se întinde pe 330 de km, 24.000 metri diferență de nivel, 32 de vârfuri montane de urcat și maxim 150 de ore pentru a trece linia de sosire.

Tibi Ușeriu a mărturisit pe Facebook, duminică, că au trecut 12 ani de când a revenit pe meleagurile copilăriei, „după o lungă și nebunească perioadă petrecută printre străini, în recluziune, avânt timp berechet pentru a reflecta la viața mea”.

Alergătorul rememorează locurile care s-au schimbat, traumale care l-au marcat și l-au schimbat ca om și povestește despre familia sa, despre fratele său, Alin, și despre cum „copilul înfometat și chinuit slujind vaci și oi prin păduri încălțat cu ciubote de gumă cu 3 numere mai mari a făcut loc unui om mare, cu planuri mari, trăind printre oameni mari, cu scopuri imense și visuri nebunești”.

„Asta e familia mare Tășuleasa, cea care m-a ajutat să devin un om cu totul nou, schimbat, cu alte valori și idealuri. Aici am învățat că lucrurile cu adevărat prețioase se construiesc în timp lung, cu pasiune. Aici am învățat vorba asta care ne mână-n luptă mai departe, indiferent cât de disfuncțională e țara: <ușor poate oricine>. Despre răbdare, anduranță și greutăți e vorba și pe calea noastră de lung parcurs: Via Transilvanica. Împreună cu toată echipa visăm ca acest drum să devină unul din traseele de anduranță emblematice ale Europei. Când alerg pe acest traseu al nostru alerg mereu visând lucruri mărețe”, scrie ultramaratonistul.