Confidenţialitate

Theresa May va fi, cel mai probabil, viitorul premier al Marii Britanii. Andrea Leadsom s-a retras din cursa pentru șefia Partidului Conservator

Ministrul de Interne al Marii Britanii, Theresa May, are cale liberă pentru a fi deveni premier al Regatului Unit,  din partea conservatorilor.

Contra-candidata sa, Andrea Leadsom, s-a retras astăzi din cursa pentru funcţiile de lider al Partidului Conservator şi, implicit, din cea pentru fotoliul de premier.

Formațiunea susține că nu va repeta nicio etapă a scrutinului intern pentru desemnarea liderului formaţiunii, astfel că Theresa May urmează să fie confirmată mai devreme în funcţiile de preşedinte conservator şi premier.

Potrivit BBC, decizia de a se retrage din cursă a fost luată și din cauza unei declarații controversate pentru care Andrea Leadsom și-a cerut ulterior scuze: a spus că a fi mamă reprezintă un atu pentru a deveni premier al Marii Britanii, cu referire la contracandidata sa Theresa May.

Amintim, Leadsom a fost o susţinătore puternică a ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană.   Ea declara recent că ar activa cât mai repede posibil articolul 50 al Tratatului de la Lisabona – pentru a începe oficial procesul de ieșire din UE.

Andrea Leadsom a declarat că noul Guvern are o responsabilitate uriașă.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

”Mediul de afaceri are nevoie de stabilitate – un guvern puternic și unit trebuie să se miște repede pentru a reglementa piața muncii odată ce Regatul Unit devine iese din Uniune. Este, de asemenea, esențial, ca toți cei care lucrează în Marea Britanie și cei care i-au angajat să știe ce au de făcut”, a spus Andrea Leadsom.

După acest anunț de retragere, Theresa May are cale liberă pentru a deveni premier.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu există privilegiu mai mare decât acela de a conduce partidul conservator și aș fi fost onorată să o fac eu. Am ajuns, totuși, la concluzia că este în interesul țării noastre numirea cât mai rapidă a unui premier care să fie și susținut puternic. Prin urmare, am decis să mă retrag din cursa pentru funcția de președinte al partidului. Îi doresc succes Theresei May și o asigur de sprijinul meu”, a adăugat Leadsom.

 Theresa May este, în acest moment, singurul candidat rămas în cursă şi nu mai există posibilitatea ca cineva să se mai înscrie.  Președintele Comitetului Conservator a refuzat însă să precizeze când ar putea prelua aceasta şefia Guvernului.