Confidenţialitate

Theresa May: Marea Britanie nu mai poate rămâne pe piața unică

Premierul britanic Theresa May a declarat marți, într-un discurs mult așteptat, că Marea Britanie intenționează să se despartă complet de Uniunea Europeană și că nu are în vedere să opteze pentru ”ceva care să lase jumătate pe dinafară şi jumătate pe dinăuntru”.

Theresa May a anunțat 12 obiective pe care Marea Britanie și le-a stabilit în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană. Cel mai important este faptul că va cere votul Parlamentului pentru acordul final de ieşire din Uniunea Europeană.

Potrivit doamnei May, Regatul Unit ”nu se va agăţa de frânturi din aderare” şi nici nu doreşte o asociere sau să facă parţial parte din blocul european.

Acest lucru înseamnă, potrivit doamnei May, că Londra nu mai poate rămâne nici pe piaţa unică și că trebuie să încheie cel mai bun acord posibil.

”Ceea ce propun nu poate însemna statutul de membru al pieţei unice”, a spus Theresa May.

Premierul a precizat că statutul de membru al pieţei unice ar însemna ca ţara să nu iasă complet din Uniunea Europeană.

”În schimb, vrem cel mai mare acces posibil, printr-un acord de comerţ liber cuprinzător, îndrăzneţ şi ambiţios”, a spus Theresa May.

Premierul a mai declarat că apartenenţa la uniunea vamală ar restricţiona Marea Britanie şi că ţara trebuie să îşi dezvolte relaţiile comerciale cu pieţele globale de export aflate în dezvoltare.

Theresa May a subliniat că își dorește ca Marea Britanie să iasă ”mai puternică, mai dreaptă, mai unită şi mai orientată către exterior decât înainte”.

Cât privește relația cu Uniunea Europeană, premierul a spus că Marea Britanie vrea o relaţie bună cu UE.

“Vom continua să fim parteneri de încredere, aliaţi implicaţi şi prieteni apropiaţi. Vrem să vă cumpărăm bunurile, să vi le vindem pe ale noastre, să desfăşurăm activităţi de comerţ cu voi cât mai liber posibil, şi să lucrăm unii cu aţii pentru a oferi garanţii că suntem cu toţii mai în siguranţă şi mai prosperi prin prietenie continuă”, a spus May.

Totuși, admite că pentru atingerea acestor obiective vor fi negocieri dificile și vor fi făcute ”concesii reciproce”. În acest proces, este necesar să se implice și Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord, a mai spus ea.

În plus, a adăugat că cetăţenii europeni vor fi în continare bineveniţi în Marea Britanie. Iar serviciile britanice de informaţii vor coopera în continuare cu aliaţii lor, oferind siguranţă oamenilor din Europa.

Britanicii au decis în iunie, prin referendum, ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană.