Theresa May, despre Brexit: Este un moment istoric. Nu mai există cale de întoarcere

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunțat în discursul din Parlamentul britanic că scrisoarea prin care este invocat articolul 50 a ajuns la preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Din acest moment ”Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană”, a spus Theresa May.

Premierul britanic a spus că este un moment istoric şi că nu poate exista o cale de întoarcere pentru Marea Britanie.

”În conformitate cu dorinţele poporului, Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană. Acesta este un moment istoric după care nu mai există o cale de întoarcere”, a declarat Theresa May.

”Este şansa generaţiei pentru a construi un viitor mai bun”, a precizat premierul, adăugând că doreşte ca Marea Britanie să iasă mai puternică după Brexit.

”Când țara va părăsi Uniunea, vom avea control asupra bugetului și vom stabili cum vor fi cheltuiți banii. Invocând art.50 nu punem doar în practică referendumul din iunie anul trecut. Nu a fost un vot doar pentru ieșirea din Uniune, a fost un vot despre schimbarea acestei țări pentru viitor, și guvernul acesta are un plan clar pentru Marea Britanie, care va schimba țara, cu o economie mai puternică, o societate mai echitabilă și o națiune mai unită”, le-a spus Theresa May colegilor din Parlamentul britanic.

Theresa May a fost întrebată cum comentează faptul că Scoția ar urma să organizeze anul viitor un nou referendum pentru a-și declara independența de Marea Britanie.

”Ceea ce face Guvernul, prin invocarea art. 50 din Tratatul de la Lisabona este să pună în practică votul democratic al poporului britanic în iunie anul trecut. A fost un referendum în 2014 în Scoția, când scoțienii au decis prin vot să rămână parte a Regatului Unit. Le sugerez colegilor să pună acest lucru în practică”, a răspuns May.

Ulterior a declarat că Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană, dar nu şi Europa. În acest sens, britanicii vor continua să colaboreze cu europenii în probleme care ţin de securitate şi apărare după retragerea din UE.

Theresa May a precizat și că vor exista consecinţe ale ieşirii din UE. Chiar dacă britanicii vor părăsi piața unică europeană, premierul a precizat că vrea să continue comerţul cu ţările europene.

 

 





Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS