Theresa May anunță că va forma noul guvern

Premierul Theresa May a anunţat că a primit mandat din partea reginei Elisabeta a II-a pentru formarea unui guvern. Theresa May a spus că sprijinul în Camera Comunelor va fi asigurat împreună cu formaţiunea unionistă nord-irlandeză DUP.

Tocmai m-am întâlnit cu Maiestatea Sa regina şi acum voi forma un Guvern. Un Guvern care va putea oferi certitudine şi va conduce Marea Britanie înainte în acest moment crucial pentru ţara noastră. Acest Guvern va ghida ţara în negocierile cruciale pentru Brexit, care vor începe peste numai 10 zile”, a spus May în faţa reședinței din Downing Street.

Premierul a promis că Guvernul său va depune eforturi pentru a asigura securitatea ţării, prin intensificarea luptei “împotriva ideologiei extremiste şi a tuturor celor care o susţin” şi oferind “poliţiei şi autorităţilor puterea de care au nevoie”.

Guvernul pe care îl conduc eu va pune corectitudinea şi oportunitatea în centrul a tot ceea ce facem, pentru a îndeplini promisiunea pentru Brexit împreună şi, în următorii cinci ani, să construim o ţară în care nimeni şi nicio comunitate să rămână în urmă”, a spus Theresa May.

Ţara are nevoie, mai mult ca oricând, de certitudine”, a adăugat May, anunțând formarea alianței cu DUP.

Vrem să fie un Guvern. Am lucrat bine cu May. Alternativa este intolerabilă”, declaraseră anterior surse din formaţiunea nord-irlandeză pentru The Guardian.

Acordul vine după discuţii prelungite cu DUP pe parcursul nopţii de joi spre vineri. Printre concesiile făcute de conservatori în schimbul susţinerii s-ar număra promisiunea că Irlanda de Nord nu va primi “statut special” post-Brexit.

Potrivit surselor citate de partidul nord-irlandez, liderii formaţiunii au decis să o susţină pe May pentru ca Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, să nu devină premier.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS