The Guardian: Scandalul Hexi Pharma a expus unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din UE

Scandalul dezinfectanților de la Hexi Pharma a ajuns în presa internațională.

Cotidianul britanic The Guardian scrie că acest scandal a expus unul dintre cele mai slabe sisteme medicale din Uniunea Europeană.

Este posibil cA sute de oameni să fi fost infectați din cauza substanțelor ineficiente, diluate chiar și de 4 mii de ori,  remarcă jurnaliștii englezi.

Românii sunt îngroziţi din cauza scandalului de fraudă medicală în valoare de mai multe milioane de euro”, relatează cotidianul britanic The Guardian.

Jurnaliștii precizează că scandalul a dus la proteste în mai multe oraşe şi că ministrul sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a demisionat după ce testele de laborator au arătat că 10 produse furnizate la peste 150 de spitale au fost diluate şi, în unele cazuri, au devenit inutile.

Jurnaliştii britanici amintesc și de accidentul patronului Hexi Pharma, Dan Condrea:   “Sinuciderea sau un act criminal nu au fost excluse”, notează publicaţia.

Oamenii de rând sunt pur şi simplu îngroziţi de amploarea relaţiilor toxice dintre furnizorii de produse medicale şi managerii de spital”, a declarat un profesor universitar din Iaşi, citat de ziar.

Jurnaliștii concluzionează: “Dosarul a expus unul dintre cele mai slabe sisteme de îngrijire medicală din Uniunea Europeană”.

Publicația precizează că țara noastră cheltuieşte 1,7 miliarde de euro anual pentru sănătate – mai puţin decât majoritatea statelor-membre.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS