Confidenţialitate

Testele rapide pentru coronavirus ar putea fi folosite în curând în școli | AUDIO

Testele rapide antigen ar urma să fie folosite în școli. Oficialii din sănătate lucrează la un plan în acest sens.

Măsura este deja implementată în mai multe țări și a fost cerută și de sindicaliștii din educație.

Discuțiile au loc în condițiile în care, dacă situația epidemiologică o va permite, școlile ar urma să fie redeschise pe 8 februarie, după mai multe scenarii în funcție de numărul de cazuri din localitatea respectivă.

Pentru a identifica mai repede cazurile care pot apărea în școli, oficialii din Sănătate spun că se lucrează la un plan pentru a folosi în unitățile școlare testele rapide antigen.

“Cel puțin pentru pacienții simptomatici, lucrurile sunt câte se poate de clare. Aceste teste sunt aproape la fel de exacte ca cele Real Time PCR. Putem să le folosim și le vom folosi în școli”, a spus ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la TVR.

Măsura este deja implementată în mai multe țări, cum ar fi în Franța. Sindicaliștii din Educației au cerut deja implementarea și în școlile din România.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hancescu:

“Ar fi foarte util pentru școala românească să se vadă săptămânal cam care este situația. E posibil să fie elevi purtători ai virusului, asimptomatici”.

Crele trei scenarii pentru redeschiderea şcolilor în 8 februarie sunt: în localităţile aflate în scenariul verde, revin la cursuri toţi elevii.

În cele aflate în scenariul galben – se redeschid doar grădinițele, ciclul primar și clasele terminale, în timp ce în localităţile în scenariu roșu, cursurile se vor relua doar pentru grădinițele și pentru clasele din ciclul primar.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Mihai Bucureșteanu