Confidenţialitate

Testele psihologice nu sunt acreditate de Colegiul Psihologilor din România

Aceste teste utilizate în cadrul Poliţiei Române nu pot identifica tulburările psihice“, a spus purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Georgian Drăgan.

Agentul de poliţie din cadrul Brigăzii Rutiere a Capitalei, reţinut după ce ar fi agresat doi copii în liftul unui bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei, a fost testat psihologic ultima oară în 2014, când a obţinut calificativele de “bun” şi “foarte bun”. Următoarea testare psihologică urma să fie efectuată abia în 2019.

Cine face aceste teste psihologice și mai ales cine își asumă responsabilitatea pentru ele?

Purtătorul de cuvânt al IGPR spune că testele sunt omologate și realizate de psihologii ministerului de interne.

Pe de altă parte, directorul Colegiului Psihologilor din România, Iulian Stefan acuză la Europa FM exact contrariul: că nimeni nu cere parafa Colegiului. Mai mult, aceste teste sunt cumpărate de la diverse firme care redactează aceste teste, și nu de psihologi. Testele sunt cumpărate de firme specializate, dar care nu își asumă în vreun fel responsabilitatea asupra lor și sunt achiziționate pe criterii financiare.

Testele nu sunt produse și adaptate de psihologi, ci de către niște societăți comerciale. Testele sunt achiziționate de pe piața internațională, după criteriu economic, adică să fie mai ieftine. Ele se traduc și se editează un manual al acestui test. Colegiul Psihologilor nu cunoaște dacă aceste teste au fost validate. După ce fac manualul pun pe piață aceste produse. Am rămas surprinși si noi de acum un an și jumătate să găsim teste despre care nici nu știm, a subliniat la Europa FM, directorul Colegiului Psihologilor din România, Iulian Stefan.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.