Confidenţialitate

Testarea COVID-19 va fi posibilă în farmacii peste 3 săptămâni, estimează Colegiul Farmaciștilor din România | AUDIO

Deocamdată, nu se cunoaște numărul total al farmaciilor unde se vor putea face teste rapide pentru depistarea SARS-CoV-2, dar sunt farmacii care fac deja pregătiri.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România:

„Este greu în acest moment să anticipăm o dată, dar estimăm că în cel mult 3 săptămâni farmaciile care doresc să execute acest serviciu să poată fi în măsură să-l implementeze efectiv. Mai sunt niște etape de urmat, e vorba de instruirea personalului, de obținerea avizului temporar de la Direcțiile de sănătate publică, trebuie pregătită acea zonă, delimitată.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministerul Sănătății pune la dispoziția farmaciilor 500.000 de teste rapide pentru depistarea coronavirusului. Dar persoanele testate vor fi nevoite să plătescă  pentru efectuarea testului. Fiecare farmacie va stabili prețurile pe care le practică, spune Anca Crupariu:

„Testele vor fi gratuite, dar costul efectuării acestui test va consta, practic, din manoperă și din materialel, nu pot să avansez acum o cifră, se vor face niște calcule.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Farmaciile trebuie să aibă un spațiu bine delimitat pentru testarea COVID. Zona va avea neapărat aerisire și un circuit diferit de acces față de cel al clienților obișnuiți ai farmaciei.

Farmaciile pot organiza şi corturi în apropierea incintei sau cabine de testare izolate. Farmaciştii sunt obligaţi să raporteze către DSP-uri rezultatul testării.