Test pentru NATO. Ce credeţi că va urma? – AUDIO

Situație internațională tensionată, după ce în această dimineață aviația turcă de vânătoare a interceptat și doborât un avion militar rusesc ce efectua, aparent, o emisiune de bombardament în nordul Siriei. Turcii susțin că avionul a intrat în spațiul lor aerian, în timp ce rușii sunt de părere că aeronava a fost doborâtă în spațiul aerian al Siriei. Operațiunea de recuperare a piloților ruși care s-­au catapultat este în desfășurare, iar președintele Putin a anunțat că va face o declarație în cursul acestei zile.

În același timp, Turcia a anunțat că va sesiza Alianța Nord Atlantică și ONU în legătură cu încălcarea spațiului său aerian de către aviația militară rusească. Acesta poate fi un moment de cotitură în istoria NATO, pentru că dacă Turcia se va simți amenințată de Rusia, atunci poate cere activarea articolului cinci din Carta NATO, cel prin care toți membrii alianței trebuie să sară în ajutorul unuia dintre ei dacă acesta este atacat.

În același timp, pe scena internațională au loc evoluții uimitoare, de fapt ceea ce se petrece acum este o apropiere între Rusia și puterile occidentale dominante în UE. Este vorba de Franța și de Germania, țări membre NATO. Portavionul Charles de Gaulle a ajuns ieri în Mediterana de est, iar aviația franceză își coordonează deja de o săptămână acțiunile în Siria împotriva ISIS cu cea rusească. O situație internațională mai complicată nici că s­a mai văzut până acum.

Ce credeţi că va urma?