Test cu rachetă eșuat în Coreea de Nord

Phenianul a încercat fără succes să lanseze o rachetă, într-un test desfășurat astazi, a anunţat armata americană, fără să poate preciza tipul de rachetă testat. Acest tir de rachetă ratat reprezintă un pas înapoi pentru Coreea de Nord, în contextul în care tensiunile din peninsulă sunt intensificate de declaraţii războinice ale Phenianului şi Washingtonului.

Testul era previzibil și analiștii se așteptau ca el să fie efectuat sâmbătă, când Coreea de Nord a marcat împlinirea a 105 ani de la nașterea fondatorului Republicii Populare Democrate Coreene, Kim Ir-Sen, bunicul actualului lider Kim Jong-Un.

Pe străzile din Coreea de Nord a avut loc ieri dimineață anuala paradă militară, în care pentru prima oară au fost etalate echipamente ce par a fi submarine dotate cu rachete balistice, scrie BBC.  Mii de militari au defilat în piața din centrul orașului Phenian. De obicei, Coreea de Nord marchează această zi cu lansări de rachete balistice.

Preşedintele american Donald Trump, care a trimis în zonă un grup aeronaval, şi-a exprimat joi voinţa de a ”trata” ”problema” programelor balistic şi nuclear nord-coreene interzise. Coreea de Nord i-a răspuns sâmbătă declarându-se pregătită că riposteze prin forţa nucleară oricărui atac atomic.

Statele Unite au confirmat duminică faptul că regimul nord-coreean a procedat duminică dimineaţa la un test de rachetă, imediat după ce Seulul a anunţat acest lucru.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS