Confidenţialitate

Tesla achiziționează teren pentru fabrica din Germania, ecologiștii protestează

Producătorul de mașini electrice Tesla a anunțat că a încheiat un acord cu autoritățile locale pentru achiziția a 300 de hectare de teren pentru construcția unei noi fabrici în apropiere de Berlin, în landul Brandenburg. Situație a declanșat proteste din partea localnicilor.

Construcția noii fabrici Tesla din Grünheide (Oder-Spree) este cu un pas mai aproape de începere, potrivit Cancelariei de Stat din Brandenburg, după ce consiliul de administrație al companiei din California a aprobat acordul de cumpărare.

Fabrica Grünheide își propune să creeze 150 de mii de mașini electrice Model 3 și Y, anual, începând din vara anului 2021. Compania are în plan extinderea producției până la 500 de mii de vehicule pe an.

Landesbetrieb Forst, agenția forestieră publică a statului, a estimat prețul terenului împădurit de lângă Grünheide la puțin sub 41 de milioane de euro, dar un alt raport independent este încă în curs de realizare. Prețul final de achiziție va fi ajustat pe baza celei de-a doua evaluări.

Zona este în prezent cerceetată pentru îndepărtarea rămășițelor de armament rămase în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit Cancelariei de Stat, există o mare probabilitate ca explozivi americani neexplodați, precum grenade sau bombe, să poată fi găsite acolo. Prin urmare, municipalitatea Grünheide a interzis oricui să intre în zonă.

Demersul Tesla în Grünheide nu este susținut de toți cetățenii. Potrivit poliției, aproximativ 200 de persoane din comunitate au manifestat în weekend față de planurile constructorului american, care ar implica defrișarea unei suprafețe de pădure.

Pe de altă parte, un număr mai redus de cetățeni au demonstrat pentru susținerea planurilor de construcție a fabricii.