Confidenţialitate

Tertipuri ale băncilor când primesc notificări privind darea în plată: ”Adresați-vă recuperatorilor, v-am vândut creditul”

Românii care vor să beneficieze de legea dării în plată nu trebuie să se lase păcăliți de eventuale tertipuri ale băncilor, atrag atenția avocații.

Cedarea bunului ipotecat în schimbul ștergerii tuturor datoriilor se poate obține foarte ușor în instanță, în cazul în care bancherii refuză sau tergiversează darea în plată.

Anunțul vine după ce un client al OTP Bank a primit un răspuns surprinzător:  ”Adresaţi-vă recuperatorilor, v-am vândut creditul”.

Băncile pot cesiona doar contractele de credit, nu și ipoteca,  susțin avocații.

 

Cazul OTP Bank

O femeie din București a ales să dea în plată un apartament cu 2 camere, cumpărat prin credit imobiliar de la OTP Bank.

La câteva zile după ce a trimis notificarea, a primit un răspuns surprinzător.      Banca  a sfătuit-o să se îndrepte către o firmă de recuperare datorii cu sediul în Ungaria, dar cu un punct de lucru și în România.

Avocatul Adrian Cuculis a declarat, pentru Europa FM, că banca nu a informat-o pe clientă despre cesionarea creditului și nici nu avea dreptul să realizeze această operațiune.

Din punctul meu de vedere, acest răspuns pe care OTP Bank l-a dat este unul abuziv, este un răspuns de natură să tergiverseze și mai mult procedura aceasta de dare în plată”, a spus avocatul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avocatul atrage atenția că multe bănci vor încerca diverse tertipuri pentru a tergiversa darea în plată.  Clienții nu trebuie să se sperie, întrucât totul se rezolvă în instanță – unde, culmea, costurile sunt mai mici.

Asistăm, oricum, la un precedent absolut istoric: este pentru prima dată în legislația din România când o lege stabilește că este mult mai ieftin să te judeci decât să te împaci cu partea adversă. Știm foarte bine – dacă vrei să dai în plată un imobil va trebui să plătești un impozit pe venit, pe când dacă te vei judeca în instanță pentru același lucru nu ai niciun fel de taxă de timbru”, a subliniat Adrian Cuculis.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Avocatul Adrian Cuculis susține că a depus mai multe plângeri și la Parchet, întrucât băncile care cesionează creditele către diverse SRL-uri din străinătate sunt pasibile de pedepse penale.

În aceste condiții, dobânzile plătite de clienți au fost încasate de către recuperatori în mod ilegal.