Teroriştii Statului Islamic revendică atacul armat din Orlando

Organizaţia teroristă Stat Islamic a revendicat sângerosul atac armat comis într-un club din oraşul american Orlando.

Un tânăr cu origini afgane şi simpatii islamiste a deschis focul asupra mulţimii, ucigând 50 de persoane şi rănind cel puţin tot atâtea, fiind lichidat de forţele de ordine.

Localul era frecventat de membri ai comunităţii gay, care se aflau în sărbătoare. De altfel, tatăl lui Omar Maaten a spus că acesta îi detesta pe homosexuali şi că gestul său criminal n-ar fi motivat religios.

FBI consideră atacul drept unul terorist. Se pare, totuşi, că individul a acţionat fără complici.

Preşedintele Barack Obama a condamnat ceea ce a numit “un act de teroare şi de ură”.

Autorităţile i-au permis unui imam local să intervină într-o conferinţă de presă, pentru a face apel la calm şi a cere populaţiei şi presei să nu tragă concluzii pripite privind motivele atacatorului.

Spitalele din Orlando au făcut apel la donarea de sânge.

Mai apoi, poliţia din Los Angeles reţinut un alt individ care se îndrepta spre marşul gay din oraş, în a cărui maşină s-au găsit mai multe arme. Nu se ştie dacă între cei doi există vreo legătură.

Dincoace de Atlantic, italienii au celebrat în stradă dreptul la uniuni civile între persoane de acelaşi sex, obţinut recent. În Polonia şi Croaţia, manifestaţiile au loc pe fondul ascensiunii Dreptei politice în cele două ţări. Pe străzile capitalei ucrainene, Kiev, au mărşăluit peste 700 de militanţi pentru drepturile homosexualilor, sub atenta pază a poliţiei. A fost a treia paradă gay din istoria acestei foste republici sovietice unde homofobia rămâne foarte răspândită.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS