Confidenţialitate

Termocentrala Mintia, cumpărată de un important producător de energie cu peste 80 de milioane de euro. Condițiile impuse de Ministerul Energiei | AUDIO

Firma care a cumpărat Termocentrala Mintia a achitat peste 80 de milioane de euro, bani pe care trebuia să-i plătească până în data de 27 decembrie. Alte 10 milioane de euro au fost achitate în 26 august reprezentând garanția de participare la licitația publică.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Contractul de vânzare – cumpărare pentru Termocentrala Mintia a fost semnat, după ce Mass Global Energy Rom a achitat peste 81 de milioane de euro, pe care trebuia să îi plătească statului român.

Licitația a avut loc în data de 26 august, iar cumpărătorul, un important producător global de energie care deţine capacităţi de peste 8.500 MW, a achitat initial 10 din cele peste 91 de milioane de euro, cu care a fost adjudecată termocentrala.

Se preciza atunci că „tranzacția una dintre cele mai importante pentru sectorul energetic românesc şi totodată una dintre cele mai mari tranzacţii din insolvenţă din ultimii ani din România”.

Totodată, Ministerul Energiei, în calitate de acţionar, a impus anumite condiţii investitorului cu scopul de a relansa producţia de energie în Mintia.

Astfel, cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligaţia ca, până la 31 decembrie 2026, să finalizeze investiţia de realizare a unei capacităţi energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz şi energie regenerabilă.
Demararea investiţiilor va fi posibilă după acordarea de către autorităţi a avizelor şi autorizaţiilor necesare.

Termocentrala Mintia este compusă din terenuri pe o suprafaţă de peste 3 milioane de metri pătrați, construcţii, precum şi bunurile mobile şi echipamentele aferente.

Centrala termoelectrică Mintia dispune de cinci grupuri energetice.

Termocentrala Mintia a intrat în procedură de insolvenţă noiembrie 2019 şi este în conservare din vara anului 2021, în lipsa investiţiilor necesare pentru a putea respecta prevederile Uniunii Europene de mediu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Pedeapsă record pentru un român acuzat de pedofilie | AUDIO