Confidenţialitate

Termenul pentru finalizarea a 40 de grădinițe noi, prelungit de Guvern până în 2026. Construcțiile ar fi trebuit să fie gata până la 31 decembrie 2023 | AUDIO

Guvernul prelungește până în 2026 termenul pentru finalizarea a 40 de noi grădinițe. Acestea ar fi trebuit să fie gata la finalul anului trecut, așa prevede un program cu bani europeni privind reforma educației timpurii. Prin acest proiect, au fost ridicate sau reabilitate până acum 359 de unități de învățământ din totalul de 400 asumat de Ministerul Educației.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul intitulat „Reforma Educației” timpurii în România prevede, între altele, construirea și reabilitarea a 400 de grădinițe până pe 31 decembrie 2023

În noiembrie, când au realizat că acestea nu vor fi gata la termen, reprezentanții Ministerul Finanțelor au cerut Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei – instituția care asigură finanțarea acestui proiect – să accepte prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor cu peste 2 ani.

Marcel Ciolacu: În cazul a 40 din cele 400 de grădinițe, lucrările sunt în stadiu incipient

„Încă 40 de grădinițe vor putea finalizate cu finanțare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Extindem până la 30 martie 2026 termenul de finalizate al acestui proiect ca să putem prinde peste 40 de grădinițe unde lucrările sunt în fază incipientă”, a spus Marcel Ciolacu.

Guvernul a explicat că grădinițele nu au fost gata la timp din cauza lipsei de personal calificat în construcții, a creșterii prețurilor la materiale de construcție, energie electrică și gaze naturale și a perturbării lanțurilor de aprovizionare și a efectelor pandemiei.

În nota de fundamentare a proiectului aflat pe ordinea de zi a Guvernului, se menționează că deși nu au fost gata toate grădinițele, s-a reușit prin acest program dotarea cu materiale didactice a peste 12 mii de unități de învățământ, precum și formarea profesională a peste 39.000 de educatori și a aproape 20.000 de îngrijitoare, asistenți medicali și directori.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Guvernul a aprobat majorarea salariului minim brut. Marcel Ciolacu: Este doar un pas pentru a ne apropia de nivelul salariului minim european | AUDIO