Confidenţialitate

Termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metroul din București expiră la miezul nopții

Metrorex avertizează că săptămâna viitoare vor începe evacuările. Pe 25 martie, compania a somat  firma sindicatului condus de Ion Rădoi să dezafecteze magazinele pe care le administrează în stațiile de metrou și din care sindicatul încasează 75% din chirii.

Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, prin care formațiunea sindicală închiria spațiile comerciale, a expirat încă de acum 3 ani.

Spațiile respective nu au autorizații de construire, iar cele apărute după 2010 nu au nici aviz ISU. Ele reprezintă obstacole periculoase în cazul în care călătorii ar trebui evacuați în caz de urgență și îngreunează accesul la hidranții interiori.

„Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, afirmă Metrorex, într-un comunicat.

Reprezentanţii sindicatulului Liber Metrou susțin însă că 80 dintre magazinele de la metrou sunt în proprietatea sindicatelor și că aceste spații comerciale au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex.

„O firmă, un sindicat vor neapărat să căpușeze Metrorex în liniște, în continuare, a declarat Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, în ziua protestului care a blocat metroul, făcând legătura între actiunea sindicatului și somația de evacuare a spațiilor comerciale.

Protestul sindicaliștilor de la metrou este pus într-o cu totul altă lumină, după ce Gândul a aflat că nu mai puțin de 14 astfel de spații comerciale sunt administrate și produc mulți bani pentru partenera de viață a lui Ion Rădoi – Elena Claudia Minea – și colaboratoarea acesteia, Iuliana Adina Mihale. Magazinele respective sunt în stațiile Unirii 1 si 2, Universitate, Dristor1, Timpuri Noi, Cringasi si Costin Georgian.