Confidenţialitate

Termen prelungit pentru încheierea contractelor de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a prelungit până la 31 martie 2021 perioada în care consumatorii casnici pot încheia contracte de furnizare a energiei pe piaţa concurenţială.

Cei care nu o fac, rămîn pe piață de serviciu universal, ceea ce înseamnă că vor plăti mai mult pentru curentul electric.

Data inițială pînă la care trebuia căutat un furnizor de electricitate de pe piața concurențială era 31 ianuarie.

Piața energiei electrice s-a liberalizat  de vineri, 1 ianuarie, dar populația nu a fost informată din timp și prin urmare nu știe ce are de făcut.

Ministrul Energiei Virgil Popescu  a precizat că un client care are deja un contract pe piața concurențială nu va fi afectat de liberalizarea pieței:  cine are déjà contract în piața concurențială, rămâne în piața concurențială pentru toată perioada de valabilitate a contractului.

Consumatorii de energie din Bucureşti au la dispoziţie pe piaţa concurenţială 32 de oferte cu preţuri mai mici decât dacă ar rămâne cu vechile contracte, potrivit calculelor realizate de AGERPRES pe baza comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE.

Pe piaţa concurenţială, scumpirile încep de la 4%. Există în total 79 de oferte pentru Bucureşti, iar, în cazul a 32 dintre ele, preţurile sunt mai bune decât dacă ar rămâne cu vechile contracte, în piaţa de serviciu universal.

La simulare au fost utilizate datele pentru un consumator din Bucureşti, a cărui ultimă factură a avut o valoare de 51,12 lei, la un consum de 87 de kWh.

In top 10 al celor mai ieftine oferte, pe primul loc se află compania AIK Energy România. Oferta acestei companii este cu 4% mai mare decât factură actuală, deci 2,1 lei în plus. Urmează Hidroelectrica, cu 5,3% în plus, adică 2,7 lei la factură.

Pe următoarele locuri sunt Restart Energy One – 5,56% în plus şi o altă ofertă a Restart Energy One, cu 5,58% mai mare, Nova Power and Gas (12 luni) – 7,5% în plus, Nova Power and Gas (24 luni) – 9,5%, ICCO Energy – 13,39%, Energy Distribution – 14,20%, Mazarin Energy – 14,23%, Electric Planners – 14,23%, Absolute Energy – 14,4%

Enel, furnizorul actual, este abia pe locul doisprezece, cu un preţ mai mare cu 15,5% decât cel actual. Aşadar, dacă optează să rămână la Enel, consumatorul trebuie să încheie un contract pe piaţa concurenţială şi, pentru exemplul folosit, va plăti mai mult cu 7,35 lei, deci o factură de 58,92 de lei.

Odată ce se hotărăşte asupra uneia sau mai multor oferte, consumatorul trebuie să trimită un mail la respectiva companie/companii, pentru a solicita o ofertă nominală. Furnizorii au termen legal 15 zile pentru a trimite un răspuns.

Contractul trebuie citit cu mare atenţie . Este important de știut dacă  există un site al furnizorului, un call-center, o aplicaţie mobilă, reprezentanţă sau magazin, unde se găsesc fizic acestea, precum şi modul de plată a facturii.

Este util să căutăm şi un istoric al acelei companii, mai ales dacă nu este un nume prea cunoscut, pentru a vedea care au fost până acum relaţiile cu clienţii sau dacă au existat amenzi pentru încălcarea legii.