Confidenţialitate

Terapie prin artă, cursuri de dezvoltare personală, vizite la muzeu și masă caldă, doar câteva dintre planurile unei școli din Brașov pentru a reduce rata abandonului școlar | VIDEO

Invitată telefonic în emisiunea „Academia Europa FM”, Anda Laura Silea – profesor de limba și literatura română și director la Liceul Teoretic „Ion Codru Drăgușanu” Victoria din județul Brașov, a explicat în emisiunea lui Marcel Bartic ce va face școala cu fondurile europene pe care le primește prin programul PNRAS – Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, program care este finanțat pe filiera PNRR – Programul Național de Redresare și Reziliență.

Școala pe care o manageriază Anda Laura Silea nu este la primul demers de tipul acesta. Directoarea instituției a explicat la Europa FM că unitatea de învățământ a aplicat în urmă cu câțiva ani și pentru proiectul ROSE, proiect destinat nivelului liceal.

Acum, în cadrul fondurilor europene prin PNRAS, Anda Laura Silea spune că fără astfel de proiecte nu poate fi schimbată mentalitatea profesorului și nici nu poate fi dotată școala.

Planurile de reducere a abandonului școlar

„În primul rând, ne-am bucurat că am putut avea acces la modului MATE, care ne-a adus o imagine – să nu spun optimistă – ci reală. Una dintre activități este testarea standardizată la nivelul școlii în cadrul proiectului pentru ciclul gimnazial […]. Ne-am gândit că ne poate ajuta nu neapărat să vedem la ce nivel sunt copiii, ci ce putem face pentru noi.

Iar la nivelul activităților propuse, am dotat două smart laburi, pentru că am zis că nu ne întrebăm profesorul de română cu cel de matematică, pe remedială, în ce sală să ne ducem și am făcut două cu două table inteligente, cu 63 de Chrome Bookuri și sper să văd ziua în care toți copiii vor avea așa ceva în școala mea. Cadrele didactice au primit înainte și pregătirea lor. Eu fiind unul dintre profesorii care susțin zona de formare pe digital.

Pentru copii, ne-am dat seama că avem nevoie de o abordare a unui sistem remedial, pentru acești copii care sunt în risc de abandon – ne-am pus un grup țintă de 50 de copii. S-a dovedit că sunt mai mulți în risc de abandon, deși la nivelul școlii până la urmă nu era atât de mare cifra, dar riscul de abandon este o realitate. Alunecă foarte ușor copiii aceștia și le-am pregătit:

  • Cursuri de pregătire suplimentară – română, matematică, limba engleză pentru cei de clasa a VIII-a;
  • Pentru cei de nivel al claselor V, VI, VII am mers inclusiv pe cursuri de dezvoltare personală, foarte important ca ei să știe să-și gestioneze emoțiile. Am ținut morțis să avem lângă noi echipe care să ne ajute să-i consiliem pe copii, echipe din afara școlii, profesioniti care asta fac. Încă nu am ajuns acolo, pentru că pe grila GANT nu suntem acolo, dar aceste servicii for fi asigurate;
  • Masă cladă – am avut-o și în alte proiecte și continuăm acest demers;
  • Și ateliere de terapie prin artă, tabere, vizite de la muzeu – avem un parteneriat cu Muzeul Astra Sibiu”, a explicat Anda Laura Silea la Europa FM.

Ce este PNRAS

Școlile din România care se confruntă cu abandonul școlar au la dispoziție fonduri din cadrul PNRAS – Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar, program care este finanțat pe filiera PNRR – Programul Național de Redresare și Reziliență. Este vorba despre 543 de milioane de euro pe care școlile îi pot folosi în beneficiul copiilor, proveniți – cei mai mulți dintre ei – din medii vulnerabile, deci copiii care au cea mai mare nevoie de suport și de sprijin din partea statului.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Corina Atanasiu, despre PNRAS: Contractele au fost semnate târziu și am pierdut o generație pe care să o sprijinim. Directorii de școli sunt îngropați în birocrație | VIDEO