Confidenţialitate

Teodorovici: Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private poate deveni administrator special al acestora

Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private poate deveni administrator special al acestora. Anunțul a fost făcut de către ministrul de finanțe, Eugen Teodorovici.

Guvernul a aprobat o propunere a Autorității de Supraveghere Financiară în acest sens. Potrivit presei, cabinetul caută să rezolve în acest fel un vid legislativ: eventualitatea ca toate companiile care administrează banii din Pilonul 2 să iasă de pe piață.

“S-a aprobat o astfel propunere care vine din partea ASF. Asta înseamnă că această structură independentă propune un instrument corect legal şi prezent şi în alte state pentru ca acei contribuabili care depun aceste fonduri şi au încredere în Pilonul II de pensii să nu aibă surpriza, cum a fost în alte state europene, de a se regăsi în situaţia în care nu este niciun instrument care să preia acest management. (…) Este o propunere care nu înseamnă că cineva naţionalizează ceva”, a afirmat Teodorovici într-o conferinţă de presă la Guvern

Administrarea specială se instituie în cazul în care unui fond de pensii i se retrage sau suspendă autorizația. Ministrul Teodorovici a fost întrebat dacă  a stat de vorbă cu administratorii. Aceștia s-au plâns că cerințele privind nivelul capitalului social sunt prea aspre.

“S-au purtat discuţii în acest sens cu fondurile internaţionale de investiţii care au un mare interes pentru a finanţa astfel de proiecte, finanţări care sunt mult mai atractive decât cele pe care un partener privat le atrage din sistemul bancar. În acest sens, instituim un mecanism simplu prin care fondurile sau societăţile de investiţii vor transmite scrisori de intenţie cu privire la finanţarea unor proiecte la Comisia Naţională pentru Strategie şi Prognoză până la aprobarea studiului de fundamentare, iar pe baza acestor solicitări se va stabili structura de finanţare a fiecărui proiect în parte, structură care va fi inclusă în studiul de fundamentare. Prin aceste modificări se pot asigura sursele de financiare suplimentare pentru realizarea acestor proiecte în parteneriat public-privat”, a spus Teodorovici.

Șapte companii administrează în prezent cele peste 11 miliarde de euro depuse în sistemul de pensii private.