Confidenţialitate

Ministrul Meleșcanu, audiat în Parlament în problema mutării ambasadei României în Israel

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, este aşteptat luni în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea “Ora Guvernului”.

Grupul parlamentar al PMP a solicitat, în luna mai, ca Teodor Meleşcanu să fie invitat la “Ora Guvernului” pentru o dezbatere pe probleme de actualitate din politica externă a României, în special pe subiectul privind mutarea ambasadei României în Israel.

La începutul lunii mai, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că dacă preşedintele Klaus Iohannis nu acceptă analiza Guvernului privind efectele mutării ambasadei României la Ierusalim, atunci se poate ajunge ”din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional” şi că poate fi sesizată CCR.

”În opinia mea, cel puţin, doresc să facem această evaluare şi analiză cât mai rapid cu putinţă şi să prezentăm mai multe alternative, care să fie mutarea sau alte alternative care ar putea să apară la această oră. Sigur, decidenţii politici vor hotărî. În cazul în care vor fi decizii diferite, putem ajunge din nou la probleme legate de un conflict interinstituţional, ne ducem la Curtea Constituţională şi aşa mai departe. Mergem pe toate mecanismele”, a declarat atunci ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.
Advertisement

Meleşcanu a afirmat, pe 20 mai, la Palatul Parlamentului, că în maximum o lună va fi finalizată analiza privind oportunitatea relocării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, admiţând că, din punct de vedere al securităţii, există unele riscuri.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, în aprilie, că guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Reprezentanţii Guvernului au susţinut că memorandumul privind mutarea ambasadei României din Israel în Ierusalim a fost înaintat de MAE la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra caracterul până la o decizie finală.