Tensiunile dintre cele doua Corei nu afecteaza turismul in zona

Turiştii continuă să viziteze coridorul dintre cele două țări, un ultim zid al Războiului Rece, ignorând amenințările Phenianului.

Aflată la aproximativ o oră distanţă spre nordul Seulului, această fâşie de pământ cu o lăţime de patru kilometri şi o lungime de aproape 250 de kilometri, împânzită de mine antipersonal, consacră, de la sfârşitul Războiului Coreei, împărţirea între Nordul comunist şi Sudul capitalist.

Zeci de autocare aduc zilnic, în faţa sârmei ghimpate, turişti sud-coreeni sau străini, amatori de istorie sau de senzaţii tari. Ei pot observa cu binoclul Coreea de Nord, un teritoriu interzis. Una dintre principalele atracţii este un tunel de invazie secret, săpat de nord-coreeni şi descoperit de sud-coreeni în 1978. Însă, punctul culminant al vizitelor este un sat de frontieră abandonat, unde s-a semnat armistiţiul din 1953, pe care Phenianul a ameninţat luna trecută că îl consideră nul.

Turiştii autorizaţi să se apropie de frontieră trebuie să țină cont de câteva reguli stricte. De exemplu, nu au voie să se ‘amuze’ în mod ostentativ pentru că nord-coreenii veghează granița la doar o bătaie de puşcă.