Confidenţialitate

Tensiuni între Armenia și Azerbaidjan, în enclava Nagorno-Karabah

Cele două foste republici sovietice se acuză reciproc de manevre ofensive.

Forţele armene au ucis 12 militari azeri şi au doborât un elicopter, susține Ministerul de Externe de la Baku. Forţele azere ar fi preluat însă controlul asupra a “două puncte strategice şi asupra unui sat”, din Nagorno-Karabah.

 

Azerbaidjanul acuză forţele armate ale Armeniei de încălcarea armistiţiului de 127 de ori într-o singura zi. Potrivit autorităţilor de la Baku, armata armeană a lansat obuze de mortieră şi foloseşte artileria grea împotriva forţelor azere.

În replică, Ministerul armean al Apărării acuză azerii de operaţiuni ofensive active, la care iau parte tancuri, artilerie şi aviaţia. Armata armeană a contraatacat, sunt victime de ambele părţi, dar inamicul a suferit pierderi enorme în rândul militarilor şi în ceea ce priveşte echipamentele, susține un purtător de cuvânt al Ministerului armean al Apărării

Reluarea ostilităților ingrijorează Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, care a cerut stabilizarea situaţiei.

Locuită în majoritate de armeni, dar alipită Azerbaidjanului în epoca sovietică, între 1988 și 1994 enclava Nagorno-Karabah a fost scena unui război soldat cu 30.000 de morți și sute de mii de refugiați. Deși există un armistițiu, nu a fost semnat un acord de pace și frecvent au loc ciocniri armate.