Confidenţialitate

TELEORMAN: Paradisul de la Belina a lăsat zeci de pescari fără o importantă sursă de trai

Pe vremea când ocupa funcția de ministru al Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea a inițiat, cu sprijinul secretarului de stat de la vremea aceea, Sevil Shaiddeh, o hotârâre de guvern prin care Insula Belina, situată pe Dunăre, să treacă din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Județean Teleorman.

Este vorba despre o suprafaţă de teren din comuna Seaca, de 2.103.885, iar în nota de fundamentare a proiectului, întocmit prin 2013, se specifică faptul că autorităţile din Teleorman sunt preocupate de existenţa la nivelul judeţului a unor proiecte de dezvoltare durabilă a zonei prin protejarea şi punerea în valoare a patrimoniului natural.

La scurt timp după această mutare, insula, considerată în trecut un paradis pentru pescarii din zonă, a trecut în administrarea TelDrum și din acel moment, Paradisul de la Seaca a devenit spațiu ferecat.

Având în vedere că în zona respectivă, singurele mijloace de trai pentru oameni sunt agricultura și pescuitul, demersul guvernamental a lovit direct în nivelul de trai al populației de acolo.

Corespondentul Europa FM, carmen Dumitrescu a stat de vorbă cu mai mulți pescari din zonă.

Pescarii povestesc și acum cu o anumită nostalgie faptul că la Belina prindeau somn de 54 de kilograme: “Câte kilograme aveți dumneavoastră? Păi, 54 avea peștele pe care l-am prins eu acolo ultima dată. Acum nimeni nu mai poate pescui acolo, mai puțin Liviu Dragnea, care a continuat să vină aici la pescuit. Și n-a venit doar atunci, cu Grindeanu, a venit în repetate rânduri. Noi știm, pentru că aici se află lucrurile repede. ”

Un alt pescar a povestit, sub protecția anonimatului desigur, că există o listă de condiții foarte restrictivă pentru cei care și-ar dori să pescuiască acolo, pe care n-o mai are nicio zonă piscicolă din țară:

“Am primit o hârtie în care erau scrise condițiile de pescuit în zonă. Nu mai știu acum unde o am, dar o să v-o trimit. Practic, nimeni din exterior nu poate pescui acolo. Și paza este foarte strictă. Dacă pătrunzi acolo fară permisiune se poate întâmpla orice.”

Oamenii din comuna Seaca nu cred nici acum că Insula Belina va redeveni vreodată bun public și nici că locul va fi transformat în aquapark.

De altfel, ei nici nu înțeleg ce e un aquapark și de ce e nevoie de așa ceva într-o comună în care oamenii încă mai au griji legate de asigurarea hranei zilnice.