Teleorman: Casa în care a copilărit Constantin Noica – în paragină

La marginea Alexandriei, către Vitănești, se poate vedea o mică pădure, iar dincolo de aceasta, se află casa în care a copilărit filosoful Constantin Noica.

În drumul către ea, trecătorul curios poate găsi capela în care este îngropat fostul ministru de externe al României din guvernul Gheorghe Tătărăscu, Victor Antonescu.

Cu puțin efort, terenul ar putea fi îngrijit și ar căpăta aspectul unui parc, în timp ce casa și capela ar putea fi conservate și promovate , măcar printr-un indicator în zona drumului care duce spre București.

Însă, atât casa cât și capela sunt închise publicului – potrivit corespondentei Europa FM, Carmen Dumitrescu.

Nici măcar primarul Alexandriei, Victor Drăgușin, nu știe că pe teritoriul orașului există casa în care a copilărit unul dintre cei mai importanți filosofi ai României.

De fapt, terenul și clădirile din zonă aparțin orașului Alexandria, dar au fost concesionate către Interagro, firmă deținută de omul de afaceri Ioan Nicolae.

O nepoată de-a lui Constantin Noica a venit în Teleorman în anul 1997 și a pus pe casă o plachetă care menționează că aceea e casa în care s-a născut filosoful.

Placheta este deja deteriorată și nimic altceva nu semnalează prezența casei în zonă.

Conacul în care s-a născut Nicolae Noica a fost construit de tatăl acestuia, Grigore Noica. Acesta și-a stabilit aici reşedinţa pentru o perioadă, alături de soţia sa Clementa Casassovici, şi aici a văzut pentru prima dată lumina zilei, la data de 12 iulie 1909, fiul său Constantin Noica.

Filosoful şi-a petrecut primii ani din viaţă în conacul de la Vităneşti.

Ansamblul arhitectural de la Vităneşti, ca de altfel toate averile din Teleorman ale boierului Antonescu, au fost confiscate de comunişti.

Aşa a ajuns casa în care s-a născut Noica sediu de IAS, iar foişorul ridicat de Victor Antonescu – loc de chefuri pentru nomenclaturişti.

Foto: Carmen Dumitrescu

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS