Telemeaua de Sibiu ajunge luni la Ministerul Agriculturii, pentru protejarea denumirii

Asociația Producătorilor de Telemea de Sibiu  depune luni, la Ministerul Agriculturii, documentele pentru înregistrarea și protejarea denumirii „Telemea de Sibiu” – Indicație Geografică Protejată.

Judeţul Sibiu este cunoscut pentru telemea, aici fiind şi cel mai mare număr de oieri din ţară, dar şi cel mai mare efectiv de animale înregistrate.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a afirmat că, astfel, brânza tradiţională produsă de oierii din judeţ va fi cunoscută pe piaţa internă şi internaţională şi vor fi eliminaţi din piaţă cei care în goana după câştig înşală consumatorul.

Dosarul produsului ”telemea de Sibiu” va intra într-o procedură mai lungă, însă se va elibera o etichetă care atestă faptul că telemeaua care o poartă a fost realizată în judeţul Sibiu, din lapte proaspăt de oaie, după o reţetă tradiţională. Timp de 60 de zile pot fi depuse contestatii, ulterior brânza devenind produs protejat pe piaţa internă.

Specialiştii sibieni estimează că acest lucru se va întâmpla din ianuarie anul viitor.

Dosarul va fi apoi transmis Comisiei Europene care va stabili faptul că produsul ”Telemeaua de Sibiu” este produs de ”Indicaţie Geografică Protejată” şi va putea fi distribuit în Uniunea Europeană cu această ddenumire.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS