Confidenţialitate

Tel Aviv a inaugurat joi prima sa linie de tramvai. Benjamin Netanyahu: „Facem o revoluţie în transporturi”

Oraşul Tel Aviv, centrul economic şi cultural al Israelului, are de ieri prima sa linie de tramvai. „Facem o revoluţie în transporturi. Este vorba despre concretizarea unei viziuni istorice”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu în timpul ceremoniei de inaugurare care a fost transmisă în direct pe toate canalele de televiziune.

Linia Roşie, aşteptată de ani de zile, va face legătura între suburbiile Tel Avivului traversând orașul din nord-est până în zona de sud. Traseul, lung de 24 de kilometri, are de 34 de staţii, între care zece subterane.

Construită de compania naţională Neta, linia de tramvai a costat peste 14 miliarde de şekeli – echivalentul a 350 de milioane de euro.

Această linie de tramvai nu va funcţiona din seara zilei de vineri până sâmbătă seara, deoarece partidele evreieşti ultra-ortodoxe care fac parte din guvernul lui Netanyahu se opun oricărei forme de activitate în timpul Sabatului.

Exista planuri pentru construirea altor două linii de tramvai în centrul ţării, precum şi un proiect care prevede trei linii de metrou ce ar trebui să fie date în funcţiune din 2034.

Primarul oraşului Tel Aviv, Ron Huldai, nu a fost prezent la inaugurarea liniei de tramvai în semn de protest faţă de „politica guvernamentală”.

De altfel, ceremonia a strâns câteva sute de persoane care au demonstrat împotriva guvernului Netanyahu, puternic contestat după adoptarea unui proiect de lege ce vizează reformarea sistemului judiciar, care a scos în stradă zeci de mii de manifestanţi în fiecare săptămână din luna ianuarie.

Sursa foto: Twitter / Benjamin Netanyahu – בנימין נתניהו

Citește și: Vladimir Putin vrea ca Rusia să organizeze „Jocurile Prieteniei”, o alternativă la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024, eveniment sportiv la care rușii nu au fost invitați | AUDIO