Tehnologie, tehnică, tihnă: Ce este un slow cooker

Pentru mulți dintre românii din ziua de azi, gătitul îndelungat e un mister, o sursă de mirare sau o ocazie bună de a exclama “du-te mă, lasă-ne cu tâmpeniile tale” sau “hai, mai taie din ele”. De ce ai găti o bucată de carne 10 ore când poate fi mâncată și după 3? Dar de ce ai găti-o 36 de ore, dacă poate fi mâncată și după 3?

„În principiu, din același motiv pentru care gătim morcovii, deși îi putem mânca și cruzi. Pentru gustul care se dezvoltă în timp, pentru frăgezime, pentru aromele complexe care nu au cum să apară la o gătire de scurtă durată”, explică chef Adrian Hădean.

Cheful Adrian Hădean completează explicaţiile oferite în emisiunea Medium Rare de la Europa FM: „150 de grade Celsius pot să distrugă o bucată de carne? Nu, dar tu poți să o faci, dacă nu știi cum să procedezi, dacă ești ignorant sau dacă ești neatent ori nepăsător.

Presupunând că nu bifezi niciunul dintre criteriile de mai sus, te provoc să încerci măcar o dată. Vei înțelege mâncarea cu totul altfel, vei vedea că universul e mult mai larg decât știai ori puteai să-ți imaginezi. Imaginația funcționează doar pe baza cunoștințelor deja acumulate de noi, deci o deschidere a orizonturilor nu doar că n-a omorât pe nimeni, dar a mai și dat naștere unor lucruri mininte.

S-ar putea să ajungi la concluzia că nu merită efortul, dar măcar o să știi sigur. Și apropo de relația dintre consumul de energie, efort și rezultatul obținut, o soluție bună poate fi slow cooker-ul de la Crock-pot care poate găti  zeci de ore în șir la temperatură chiar mai joasă decât cea a unui cuptor clasic (de la 65 la 100-110  grade Celsius), fără să implice participarea ta pe durata procesului odată ce acesta a început, spre deosebire de un cuptor care o să-ți dea bătăile de cap specifice tipului de alimentare și a particularităților legate de fabricație. Există desigur și cuptoare care nu dau rateuri, dar acestea pot să coste 2-3-4000 de euro.

Slow cooker-ul nu poate înlocui cuptorul în totalitate însă are virtuți care-l fac indispensabil când vine vorba de gătitul la foc mic. Mă opresc aici deocamdată, dar pentru că folosesc des dispozitivul Crock-pot mă simt în stare să revin cu niște precizări care vă vor ajuta să nu faceți vreodată mâncare mediocră când folosiți un slow cooker”.

Crock-Pot Slow Cooker

Articole Similare