Confidenţialitate

Taxarea profiturilor excesive ale firmelor din energie și reducere obligatorie de 5% a consumului de energie electric la orele de vârf | AUDIO

Decizii după reuniunea miniștrilor Energiei din uniune: Va fi impusă o taxă pe profiturile excepționale ale firmelor din energie – iar țările membre vor trebui să reducă obligatoriu cu 5 procente consumul de energie electrică la orele de vârf.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Miniștrii energiei din blocul comunitar au decis să impună o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023 și o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine.

Totodată – Consiliul a fost de acord cu un obiectiv voluntar de reducere cu 10% a consumului brut de energie electrică și cu un obiectiv obligatoriu de reducere de 5% în orele de vârf.

Măsura trebuie să se aplice între 1 decembrie și 31 martie 20223. Țările vor fi libere să aleagă măsurile adecvate pentru a reduce consumul în această perioadă. Deciziile de acum trebuie aprobate și de Consiliul Uniunii Europene.

Între timp – pe masa negocirilor au rămas și alte măsuri de discutat în următoarea perioadă: pentru a ţine sub control creşterea preţului energiei – cum ar fi plafonarea preţului la gazele naturale.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Energiei: „Producția de energie electrică este suficientă, dar mi se pare de bun simț ca și noi să ne schimbăm comportamentul în ceea ce privește consumul” | VIDEO