Avocatul Diavolului: Taxa RADIO TV

itunes-avocatul-diavolului

La Europa FM, vineri, de la 13:15, Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu intră în rolurile a doi ”avocați” aflați pe poziții opuse, dar te lasă pe tine să decizi ce este mai bine. La Avocatul Diavolului tu ești judecătorul, tu ai controlul!

Vlad Petreanu și Cristian Tudor Popescu vă invită să vă exprimaţi opinia şi să o faceţi auzită în întreaga ţară sunând la numărul de telefon 0372.069.599.

Marți, președintele RomânieiKlaus Iohannis, a reclamat la Curtea Constituțională legea care anulează 102 taxe, lege inițiată și trecută de PSD prin Parlament chiar la începutul campaniei electorale. Printre taxele desființate de această lege se află și două foarte nepopulare: taxele pentru radioul și televiziunea publice.

Președintele Iohannis se împotrivește desființării acestora și înlocuirii lor cu alocații bugetare directe – iar împotrivirea sa e atât de hotărâtă încât a blocat tăierea a 102 de taxe doar pentru că în listă apar și taxele radio tv.

Tot săptămâna aceasta, echipe de procurori și polițiști au descins ieri la sediul central al radioului public, unde au făcut percheziții. Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile vizează contracte acordate ilegal de membri ai Consiliului de Administraţie ai radioului unei firme care ar fi controlată indirect de ei.

E vorba de achiziționarea din bani publici de bilete de avion business class, iar prejudiciul estimat în acest caz este de 400.000 de lei. Ulterior, au fost puse sub urmărire penală 11 persoane, șefi din RRA și membri ai Consiliului de Administrație, care sunt suspectați de abuz în serviciu și conflict de interese.

Sigur, nu e nicio legătură formală între cele două evenimente, dar ele descriu granițele în interiorul cărora purtăm dezbaterea noastră de azi cu voi.

Pe de o parte, principiul: un serviciu public de presă ar trebui finanțat direct de cetățenii în serviciul cărora se află. Asta îi conferă, măcar teoretic, un anume grad de independență față de politic.

De cealaltă parte, cruda realitate: taxa radio tv plătită de zeci de ani de cetățeni nu a împiedicat nimic din corupția, nepotismul, slugărnicia politică și furtul fără limite ce au înnămolit aceste servicii aflate doar cu numele în slujba cetățenilor.

Cine are dreptate? Președintele Iohannis sau PSD? Cum votați? Pentru sau împotriva desființării taxelor radio tv?