Confidenţialitate

Taxă de promovare turistică pentru locuitorii din Mamaia. Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța | AUDIO

Locuitorii din Mamaia acuză Primăria Constanța de discriminare. Rezidenții cartierului constănțean sunt obligați să plătească, pe lângă impozitele locale, și o taxă de promovare turistică. Cele câteva sute de familii care locuiesc în Mamaia cer eliminarea acestei taxe speciale și amenință cu acțiuni în instanță.

Taxa de promovare turistică din Mamaia fusese impusă, inclusiv pentru persoanele fizice, în urmă cu 10 ani de fostul primar al Constanței, Radu Mazăre. În stațiune locuiau puține familii și nu a fost niciodată plătită. Următorul primar, Decebal Făgădău a eliminat-o rapid. Cei care o plătesc sunt hotelierii, comercianții și proprietarii care își utilizează apartamentele în scop turistic.

Acum, rezidenții au primit notificarea că trebuie să plătească și ei taxa turistică. Corina Martin, care locuiește într-un bloc din Mamaia, și vecinii ei sunt revoltați:

„Cu toții sunt acum, desigur, extrem de supărați. Ar trebui să căutăm momentul în care s-a introdus această modificare pentru că nu îmi amintesc să fi fost dezbătut sau discutat. Cred că a fost la grămadă și nu a fost observat”.

Într-adevăr. Taxa a fost votată de consilierii locali în 27 decembrie 2022, alături de toate taxele și impozitele locale. Nicio altă stațiune de pe litoral nu încasează taxa de promovare turistică de la rezidenți.

De ce nu încasează taxă turistică și pentru cei care stau pe faleză în Constanța, poftim! Că văd Cazinoul. Sau stai lângă Delfinariu, iei taxă de delfini. Nu știu!” a comentat primarul care administrează 2 Mai și Vama Veche, Daniel Georgescu.

Contactat de Europa FM, responsabilul pe Turism al Primăriei Constanța, George Măndilă, a declarat că eroarea va fi corectată în luna iunie. Taxa pentru persoanele fizice din Mamaia va fi eliminată. Taxa de promovare va fi impusă însă și agenților economici din zona turistică a Constanței.

Pentru operatorii din Piața Ovidiu, de exemplu, sau zona Port Tomis. SPIT Constanța va colecta aceste taxe și ele vor ajunge în bugetul OMD-ului”, a confirmat și Corina Martin.

Noile propuneri vor fi aprobate în Consiliul Local Municipal și vor intra în vigoare din 2024.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.