Confidenţialitate

Tatonări politice pentru guvernare: Liberalii discută, joi, cu social-democrații

Liberalii continuă tatonările în încercarea de a găsi sprijin politic pentru guvernare.

Liderul PNL Florin Cîțu are programată, joi, o discuție cu omologul social-democrat, Marcel Ciolacu.

PSD a anunțat, în ajun, că va merge cu propria propunere de premier la consultările cu președintele Klaus Iohannis. “Acest bâlci din ultimele două luni trebuie să înceteze”, a adăugat Marcel Ciolacu.

PNL insistă să dea premierul viitorului executiv.

Florin Cîțu s-a arătat optimist, miercuri, și a transmis că sunt şanse mari pentru a reface coaliţia cu foștii aliați de la USR. Potrivit lui, discuţia pe care au avut-o cele două părţi “a semănat foarte mult cu o terapie de grup”.

La întâlnire, s-a agreat că eventual acord al coaliţiei și programul de guvernare ar trebui întocmite “mult mai în detaliu”.

Mult mai rezervat, liderul USR a “simțit” că “există o disponibilitate pentru refacerea coaliţiei”. Dacian Cioloș așteaptă – până joi – un răspuns de Florin Cîțu pe tema continuării negocierilor.

Invitat miercuri seara la Europa FM, vicepreședintele USR Cătălin Drulă a reamintit că formațiunea nu mai are încredere într-o formulă de guvern condusă de Florin Cîțu, fiiind necesar “un suflu nou la șefia executivului”. Pentru refacerea grabnică a coaliției ar trebui păstrate portofoliile și negocierile din decembrie anul trecut.

Indiferent dacă PNL bate palma cu USR sau PSD, și Uniunea Maghiară va avea propria propunere de premier, considerând că a fost “vocea rațiunii și a consecvenței” în ultima perioadă. “Nu ar fi bine ca România să încheie anul fără un guvern cu puteri depline”, a atras atenția, la Europa FM, liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Dacă s-ar reface vechea coaliție, Ludovic Orban se arată dispus să se întoarcă în grupul PNL din Camera Deputaților.

Fostul premier vrea să afle, însă, înainte numele viitorului premierul. “Pot să mă trezesc cu Cîțu, Rareș Bogdan sau altă creatură”, a transmis liberalul, a cărui îndepărtare de actuala conducere a partidului a fost urmată de 15 parlamentari.