Confidenţialitate

Tătaru: Suntem în a doua fază a primului val epidemic

Ministrul Sănătății a declarat, luni seara, că primul val al epidemiei de COVID-19 nu a trecut în România și că, dacă se respectă regulile, s-ar putea ca numărul de cazuri să scadă în a doua jumătate a lunii octombrie sau în noiembrie.

Întrebat, când va veni valul doi al epidemiei în România, Nelu Tătaru a spus că țara noastră nu a trecut încă de primul val.

„Stați să terminăm valul 1. Noi avem cea de-a doua fază a primului val sau a doua cocoașă, suntem în acel platou pe care intenționăm să-l menținem pe aceste două săptămâni în care vedem efectul de la începutul școlii, efect pe care trebuie să-l observăm în rândul copiilor, dar și în rândul profesorilor, sunt cei care intră în contact cu acești copii”, a explicat ministrul.

Potrivit lui, numărul de cazuri ar putea să scadă după a doua jumătate a lunii octombrie, dacă sunt respectate restricțiile impuse.

„Respectarea regulilor ar trebui să ne lase în același platou, cu o creștere relativ mică a numărului de cazuri de la o zi la alta. În condițiile în care ne ducem spre începutul lui octombrie și vedem că gestionăm bine începutul acestei școli, ne va putea face ca spre jumătatea a doua a lui octombrie-noiembrie să avem și o scădere a numărului de cazuri, să nu uităm că va veni un sezon gripal, să nu uităm că există un sezon rece, că există patologie și comorbidități”, a completat ministrul Sănătății.