Confidenţialitate

Tătaru, despre tratamentele pentru COVID-19: Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial

Ministrul Sănătăţii a oferit amănunte, într-un interviu pentru Digi 24, despre tratamentele folosite în cazul bolnavilor de COVID-19 în țară.

Potrivit lui Nelu Tătaru, de la începutul lunii iulie, s-au administrat aproape 12.000 de doze de Remdesivir, donaţie de la Comisia Europeană. La momentul actual, în depozite se mai află 4.000 de doze.

Ministrul l-a contrazis pe doctorul Şerban Bubenek, preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care a susţinut, marţi, că în România nu există transparenţă cu privire la felul în care este alocat medicamentul Remdesivir.

„Nu putem ajunge la această concluzie… Tratamentul cu antiviral nu este un tratament specific sau un tratament salvator sau vreun panaceu. Trebuie să punem contextul unui deces în cadrul unei multitudini de patologii, precum şi a severităţii bolii. Gândim pragmatic, dar gândim medical, având în vedere că această infecţie dă o mortalitate, dar această mortalitate survine în proporţie de 98 la sută la cei care au comorbidităţi, prin decompensarea acestor morbidităţi”, a insistat Nelu Tătaru.

„Este un tratament care se dă pentru formele medii-severe. Se dă în stadiu incipient, un tratament de cinci zile, în general celor care sunt în terapie intensivă. Completăm tratamentul cu hidroxiclorochină, Kaletra sau completându-se ulterior cu tot ce înseamnă imunomodulatoare, anticoagulante, dexametazone, precum şi alte antivirale”, a adăugat ministrul.

”Nu avem un tratament specific coronavirus, avem un tratament general antiviral, care poate ameliora evoluţia unei boli, dar nu avem acel tratament minune care să oprească această boală. Folosim tot ce se foloseşte la nivel mondial, în contextul în care avem criza pe care o avem la nivel mondial când vorbim de Remdesivir”, a mai spus Nelu Tătaru.

În aceste zile, a susținut acesta, se negociază un contract pe baza căruia există promisiunea achiziţionării de la producător a 12.000 de doze de Remdesivir în luna octombrie.