Confidenţialitate

Tătaru: A doua “cocoașă” mai agresivă decât primul val. 4.000 de infecții în rândul personalului medical

Dacă s-ar fi respectat regulile luate după relaxarea din 15 mai, acum nu am fi trăit „a doua cocoașă” a epidemiei, spune ministrul Nelu Tătaru.

Întrebat marți, la Oradea, dacă relaxarea din ultima vreme nu este periculoasă, ministrul Sănătății a răspuns:

„Am văzut a doua cocoașă, a doua fază a primului val pandemic în care a fost mai agresiv decât în primul val. În condițiile în care avem un număr mare de cazuri, avem și o adresabilitate și o încărcare pe terapie intensivă.

Terapia intensivă este segmentul sanitar care trepidează la un moment dat: am plecat cu un număr limitat de paturi bine dotate, acum avem 1.034 paturi complet utilate. Este momentul pe care-l putem gestiona, dar nu lăsăm doar în baza corpului medical”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Tătaru a adăugat că autoritățile s-au confruntat, într-o primă fază, cu asimptomaticii care cereau externarea și nu voiau internare, acum se confruntă cu asimptomatici care, văzând evoluția bolii, refuză externarea.

„Când am făcut măsuri de relaxare, începând din 15 mai, le-am făcut în baza unei scăderi a numărului de cazuri. În măsura în care se respectau aceste reguli, nu trebuia să trăim a doua cocoașă”, a afirmat Nelu Tătaru.

În rândul personalului medical, sunt 4000 de persoane infectate, a precizat ministrul Sănătății:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.