Tarile europene inaspresc tonul la adresa Rusiei dupa preluarea peninsulei Crimeea

Reuniți la Bruxelles, liderii statelor comunitare au adoptat sancţiuni politice împotriva Rusiei şi ameninţa cu măsuri economice dacă Moscova nu retrage în cel mai scurt timp trupele din peninsulă și nu începe negocierile cu puterea interimară de la Kiev.

Se cere, de asemenea, accesul observatorilor internaționali în zonă.

România va contribui cu personal la o misiune OSCE în Ucraina.

Ciprian Ioana a urmărit summitul de la Bruxelles și vine cu date suplimentare.

Sefii de stat şi de guvern reuniți la Bruxelles au convenit o strategie in 3 etape. Speră astfel să-i determine pe oficialii de la Moscova să înceapa negocieri pentru soluţionarea crizei din Ucraina.

Președintele Traian Băsescu a anunțat care sunt măsurile imediate care se impun.

Liderii europeni au lansat și un ultimatum – dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, se vor impune restricţii de călătorie pentru demnitarii rusi şi s-ar putea îngheța activele rusesti aflate pe teritoriul UE.

Nu a fost uitat nici ajutorul financiar pe care îl va primi noua putere de la Kiev.

Șeful statului a adăugat că a aprobat deja participarea Romaniei cu personal la misiunea OSCE în Ucraina. Traian Basescu i-a cerut premierului interimar Iateniuk și anularea legii care interzice minoritatilor anumite drepturi.

Președintele ales al Ucrainei – Oleksandr Turcinov – declara zilele trecute că nu promulgă deocamdată abrogarea acestei legi și așteaptă un nou text de la Parlament.

Intre timp, Uniunea Europeană a blocat averile preşedintelui ucrainean demis Viktor Ianukovici şi majorităţii foştilor săi miniştri, dar şi ale unor apropiaţi: în total 18 persoane, acuzate de deturnări de fonduri aparţinând statului ucrainean. Sancţiunile se aplica pe o perioadă de un an.

La randul sau, preşedintele Barack Obama a autorizat impunerea unor restricţii în acordarea de vize de călătorie si a decretat blocarea conturilor celor care sunt direct implicați în intervenția militară din Crimeea.