Tarile care incalca valorile statului de drept, sanctionate

Așa sună o rezoluție aprobată ieri de Parlamentul European

Țările Uniunii Europene care încalcă valorile statului de drept ar trebui să fie sancționate cu suspendarea fondurilor comunitare.

Forul cere acum executivului de la Bruxelles să gîndească un mecanism prin care să aplice această rezoluție.

Rezoluția conține mai multe cerințe către Comisia Europeană – respectarea valorilor fundamentale europene, cum ar fi statul de drept, pluralismul politic și drepturile minoritatilor de orice fel.

Potrivit Parlamentului European, această rezolutie analizeaza respectarea drepturilor fundamentale in toată Uniunea Europeană in 2012.

În acel an, în Romania, majoritatea parlamentara USL de atunci l-a suspendat din functie pe presedintele Traian Basescu, intr-o procedura rapida in care a restrâns si atributiile Curtii Constitutionale.

În cele din urma, Basescu a fost repus in functie, prin nevalidarea referendului de demitere.

De asemenea, la solicitarea imperativa a Comisiei Europene, majoritatea parlamentara si Guvernul USL au fost nevoiți sa-si retraga modificarile legislative adoptate atunci in procedura accelerata, inclusiv cele referitoare la Curtea Constitutionala.

Viitorul mecanism ar trebui să integreze un sistem de alertă de dialog politic și tehnic, de scrisori de notificare și o procedură de înghețare a fondurilor.