Confidenţialitate

Țările care exportă petrol, alături de Rusia, decid dacă dau drumul la robinet sau mențin creșterea limitată a furnizărilor de țiței

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și Rusia decid joi dacă dau drumul la robinet sau mențin creșterea limitată a furnizărilor de petrol. Sancțiunile occidentale impuse Rusiei din cauza războiului pe care îl poartă în Ucraina ar putea duce la reduceri ale producției și livrărilor celui de-al doilea mare exportator de petrol din lume.

Statele occidentale, mari consumatoare de petrol, fac presiuni pentru majorarea producției pentru a combate inflaţia în creştere, puternic influențată de preţul petrolului, şi care a fost exacerbată din cauza problemelor de aprovizionare în urma invaziei ruse în Ucraina.

Alianţa formată din Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi un grup de alte state producătoare lucrează la compensarea scăderii producției de petrol rusesc, spun surse occidentale, în condițiile în care producția Rusiei a scăzut cu aproximativ 1 milion de barili pe zi, ca urmare a sancțiunilor economice în urma războiului.

Potrivit Reuters, Moscova ar putea fi de acord ca alți producători să compenseze scăderea producției sale, dar este posibil ca acest lucru să nu se întâmple la reuniunea de joi.

Deocamdată, toate semnalele sunt că miniştrii din cele 23 de ţări care formează OPEC+ îşi vor menţine strategia de a creşte lunar exporturile cu 400.000 barili pe zi, un plan demarat în august 2021 şi care ar trebui să se încheie în decembrie anul acesta.

Scopul este de a recupera până atunci nivelul la care „se pompa” înainte de criza Covid, nivel care a scăzut drastic acum doi ani ca urmare a diminuării cererii, din cauza pandemiei.

Foto: Shutterstock