Confidenţialitate

Tarifele de roaming în UE ar putea să nu mai fie eliminate

Tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene ar putea să nu mai fie eliminate, relatează cotidianul german Bild.

Jurnaliștii citează documente oficiale potrivit cărora măsura ar urma să fie înlocuită cu un pachet care le va permite europenilor să sune în alte țări membre la aceleași prețuri ca în propria țară.

Numai că va exista o limită: 50 de minute anual.

 

Eliminarea tarifelor de roaming ar fi trebuit să fie aplicată până în iulie 2016 – dar acest lucru ar putea să nu mai aibă loc, potrivit cotidianului Bild.

Potrivit unui document al Consiliului European, intrat în posesia jurnaliștilor germani, autoritățile de la Bruxelles ar urma să propună un pachet numit “roam like at home”.

Astfel, un cetăţean european ar putea telefona în alte ţări UE fără tarif de roaming doar în limita a 50 de minute anual, nivel după care s-ar aplica tarifele normale de roaming.

Totodată, fiecare european ar putea trimite 50 de sms-uri în fiecare an în interiorul UE, fără a fi taxat suplimentar. După epuizarea celor 50 de sms-uri, pentru fiecare mesaj trimis se va plăti taxa de roaming.

Dacă Parlamentul European va fi de acord, pachetul ar putea fi aplicat de la 1 ianuarie 2016.

Fostul comisar pentru Justiţie Viviane Reding, în prezent europarlamentar, a calificat intenţia de a menţine tarifele de roaming drept “o ruşine”, arătând, cităm, că ”s-a decis să li se bage în continuare oamenilor mâna în buzunar”.